Eddig 50 embert ölt meg az Ivan hurrikán

2004.09.12. 0:53

Eddig legalább ötven ember vesztette életét az Ivan hurrikán következtében az elmúlt napokban a karibi térségben. Szombat éjszaka elhagyta Jamaicát a hurrikán és a Kajmán-szigetek felé tartott.

f

Legalább 14 emberéletet követelt Jamaicában az Ivan névre keresztelt hurrikán, ezzel az AP hírügynökség szerint ötvenre nőtt szombaton éjszakára a karibi térségben tomboló szélvihar halálos áldozatainak a száma: az Ivan korábban már Grenadában és Venezuelában is szedett áldozatokat.

A szélvihar szombat éjszaka váratlanul nyugat felé fordult, így további útvonala egyelőre bizonytalan, valószínű azonban, hogy a trópusi vihar legközelebb a Kajmán-szigeteken és Kubában bukkan fel.

A hurrikán esőt és közel 250 kilométeres sebességű szelet zúdított a szombaton Jamaicára. A gyilkos erejű vihar otthonokat döntött romba, háztetőket tépett le, és hatméteres fákat csavart ki gyökerestől a földből. A jamaicai fővárostól, Kingstontól keletre lévő strandoknál hét és fél méteres hullámok csapkodták a partot. A hurrikán, mielőtt teljes erővel lecsapott volna Jamaicára, váratlanul nyugatnak fordult.

Kubában és Florida amerikai szövetségi áll déli részén már most pánikhangulat uralkodik, mert várhatóan ezekre a területekre is lecsap az Ivan. Az emberek tömegesen menekülnek a tengerparti vidékekről a szárazföld belseje felé.

Eközben ismét 5-ös fokozatúba, azaz a legpusztítóbb erejűbe sorolták a Karib-tenger térségében napok óta taroló hurrikánt a Saffir Simpson-skálán - jelentette szombaton a Miamiben lévő amerikai országos hurrikánközpont.

KAPCSOLÓDÓ CIKK