Vojislav Kostunica szerb kormányfő szerint Kovács László magyar külügyminiszter hétfői brüsszeli nyilatkozata hozzájárul a jószomszédi kapcsolatok fenntartásához a két ország között. Kostunica hétfő este a szerbiai állami televíziónak (RTS) nyilatkozva leszögezte, hogy Szerbia a béke záloga a Balkánon, és az ország a jövőben is tevékenyen részt fog vállalni a stabilitás megteremtésében a térségben.

Az EU külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben úgy döntöttek, hogy az EU belgrádi missziója, valamint az unió tagországainak belgrádi nagykövetei jelentést készítenek a vajdasági kilengésekről, majd azt várhatóan a külügyminiszterek következő, októberi ülése elé terjesztik.

Kovács László úgy nyilatkozott Brüsszelben, hogy Szerbia-Montenegró közelítése az EU-hoz fontos, mert erősíti az ország stabilitását és segíti demokratikus fejlődését, de ennek feltételei vannak: az országnak meg kell felelnie az uniós elvárásoknak, köztük a kisebbségi és emberi jogok tiszteletben tartására vonatkozó normáknak.

A belgrádi médiák fontosnak találták kiemelni: a magyar külügyminiszter "teljesen biztos abban, hogy a szerb kormány nem áll a magyarellenes incidensek mögött", ezt a kérdést Kovács szerint rendezni lehet közvetlenül Budapest és Belgrád között, amire jó alkalmat ad Mádl Ferenc magyar köztársasági elnök keddi látogatása is.

Kostunica szerint Kovács nyilatkozata hozzájárul a jószomszédi kapcsolatok fenntartásához. A miniszterelnök úgy látja, hogy a magyar kisebbség helyzetével kapcsolatos brüsszeli üzenet összhangban áll a szerb kormány politikájával, s ezt meg fogja erősíteni Mádl Ferenc belgrádi látogatása is.