Mégsem lett bűn a házasságtörés Törökországban

2004.09.14. 20:56

Visszavonulásra kényszerítette a török kormányt házasságtörés ügyben az ellenzék és az Európai Unió. A kormány egy nagyobb reformcsomag keretében arra készült, hogy büntetőjogi kategóriává teszi a házasságtörést. A változtatás ellen számos emberi jogi szervezet is szót emelt. Az EU is megfenyegette Ankarát, hogy jelentős visszalépés lenne ez Törökország számára, a csatlakozásért folytatott küzdelemben. A törvénytervezet egyébként komoly támogatást kapott a vallásos konzervatívok egyre növekvő táborától.

Nem lesz büntetőjogi kategória Törökországban a házasságtörés. A török kormány egy nagyobb reformcsomag keretében próbálta meg keresztülvinni a változtatást, de a parlamentben és országosan is kemény ellenállásba ütközött a törvénytervezet. A javaslatról három-négy nap múlva szavaznak, de szinte bizonyos, hogy nem lesz belőle törvény.

A javaslat ellen több emberi illetve nőjogi szervezet mellett az Európai Unió is tiltakozott. A BBC tudósítója szerint a török kormány meghátrálása azért jelentős, mert elsősorban az EU tiltakozása miatt fújtak visszavonulót. Az Unió azzal fenyegette meg Ankarát, hogy igencsak visszavetheti az eddig elért eredményeket, ha elfogadják a törvényt.

A törvényt ráadásul pont egy olyan törvénycsomagba csempészte be az elkötelezetten vallásos Erdogan miniszterelnök, amelynek célja az volt, hogy EU-kompatibilissé alakítsa a török törvényeket. Günter Verheugen EU bővítési biztos elítélően nyilatkozott a törvénytervezetről "El nem tudom képzelni, hogy pont most próbálják elfogadtatni. Biztos csak egy vicc" - fejezte ki rosszallását Verheugen.

A Törökországban egyre terjedő konzervatív vallásosság hívei azonban üdvözölték a törvénytervezetet és széles körű támogatást nyújtottak a változtatásnak. Törökországban az eredeti alkotmány bűnténynek tekintette a házasságtörést, 1996-ban azonban eltörölték ezt a passzust, mert egyenlőtlen volt. Az eredeti törvény ugyanis a férfiakat csak akkor tekintette bűnösnek, ha hosszú távú kapcsolatba mentek bele házasságon kívül, a férjezett asszonyokat azonban már az első félrelépésükkor bűnösnek tekintették.

KAPCSOLÓDÓ CIKK