A vallásszabadság súlyos megsértésével vádolja Szaúd-Arábiát szövetségese az Egyesült Államok. Az amerikai külügyminisztérium évente közzéteszi azon országok listáját, amelyekben nem biztosított a szabad vallásgyakorlás. Idén Szaúd-Arábiával is bővült a lista. A mostani minősítés miatt a sivatagi királyásgnak elvileg az USA nyomásával, vagy akár szankcióival kellene számolnia, de szakértők szerint nem valószínű, hogy ez bekövetkezik.

Az amerikai kormány a vallásszabadság súlyos megsértésével vádolja szövetségesét és legfontosabb kőolaj-szállítóját, Szaúd-Arábiát, valamint még hét további országot. A külügyminisztérium szerdán közzétett éves jelentése szerint "Szaúd- Arábiában nem létezik vallásszabadság", a vallásgyakorlás alapvető jogait is megtagadják azoktól, akik nem az iszlám szunnita ágát követik.

Az amerikai külügyi tárca már a hatodik éve készít jelentést a vallásszabadság helyzetéről a világban. Az idei értékelésben három újabb állammal, Szaúd-Arábiával, Eritreával  és Vietnammal bővítette a "különösen aggasztó" országok listáját.

Szaúd-Arábiát már az előző jelentések is elmarasztalták, de a mostani minősítéssel a sivatagi királyság elvileg az Egyesült Államok fokozott politikai nyomására, vagy akár szankcióira számíthat, de nem valószínű, hogy Washington tényleg ilyen lépésre szánná el magát térségbeli szövetségesével, a  világ legnagyobb kőolaj-kitermelőjével szemben. 

Az amerikai külügyminisztérium Kínát, Burmát, Iránt, Észak-Koreát és Szudánt már korábban is olyan országnak minősített, ahol különösen aggasztó a vallásszabadság helyzete.