Ismét elnapolták Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök perét Hágában. A háborús bűnökkel vádolt egykori vezető ügyét tárgyaló bíróság azért döntött így, hogy a Milosevic mellé kirendelt ügyvédek jobban felkészülhessenek a védelemre. A volt jugoszláv elnök augusztusban egyedül kezdte meg saját védelmét, azonban a bíróság - tekintettel rossz egészségi állapotára, két ügyvédet rendelt ki mellé. Az ügyvédek most saját kinevezésük ellen nyújtottak be fellebbezést. Milosevic továbbra sem hajlandó együttműködni a testülettel.

Újra elnapolták Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök perét. A hágai Nemzetközi Törvényszék bírái azért döntöttek így, hogy időt adjanak a háborús bűnökkel vádolt volt elnök ügyvédeinek a felkészülésre.

Milosevic - a sokadik halasztás után - augusztusban kezdte volna el védelmét a törvényszék előtt. Rossz egészségi állapotára - elsősorban szívproblémáira - való tekintettel a törvényszék úgy döntött, hogy két védőügyvédet rendel ki a 63 éves vádlott mellé.

A 66 rendbeli, emberiség elleni és háborús bűntettel vádolt Milosevic nem ismeri el a hágai bíróság joghatóságát, és nem hajlandó együttműködni. Ügyvédei, Steven Kay és Gillian Higgins szerdán bejelentették, hogy a volt jugoszláv elnök velük sem működik együtt. Az ügyvédek szerint az elnök által beidézett tanúk nagy része csak személyesen Milosevicnek hajlandó vallomást tenni.

Mindkét ügyvéd közölte, hogy fellebbeznek kirendelésük ellen. Döntésüket azzal indokolták, hogy jogsértő lehet az, hogy a volt jugoszláv elnök mellé akarata ellenére jelöltek ki védőket. A bíróság nem volt hajlandó eleget tenni azon kérésüknek, hogy az ügyet függesszék fel egészen addig, amíg nem döntenek a fellebbezés jogosságáról - írja a BBC News.

Milosevic pere a vád bizonyítékainak ismertetésével és a tanúk vallomásával kezdődött 2002 februárjában. A volt jugoszláv elnök nem hajlandó elismerni a bíróság joghatóságát. Mivel Milosevic jogvégzett, úgy döntött, hogy nem fogad ügyvédet, hanem saját maga látja el védelmét.

A volt jugoszláv elnök több mint ezer tanút akar beidézni, többek közt Bill Clinton volt amerikai elnököt és Tony Blair brit miniszterelnököt. Milosevicnek aligha lesz ideje arra, hogy az összes tanút kikérdezze, ugyanis összesen 150 nap áll a rendelkezésére, hogy ártatlanságát bebizonyítsa.