A színfalak mögött harcolnak a kínai vezetők

2004.09.16. 21:12

Örökösödési háború dúl a Kínai Kommunista Párt éves kongresszusán szakértők szerint. A teljes titoktartás mellett, hírzárlat alatt tartott találkozó programja hivatalosan a kommunista párt szerepének újraértékelése, és a korrupció ellenes küzdelem. A színfalak mögött azonban Hu Csingtao főtitkár megpróbálja végleg kiszorítani a hatalomból elődjét, Csiang Cömint.

Örökösödési háború zajlik a Kínai Kommunista Párt  Központi Bizottságának (KKP-KB) éves kongresszusán Pekingben. A négy napos találkozót - amelyre összesen 198 felsővezető érkezett - teljes titoktartás mellett rendezték meg egy pekingi szállodában. A találkozó zárt ajtók mögött zajlik, az állami televízió és rádió semmilyen hírt nem közöltek a kongresszusról.

A hivatalos közlemények szerint a főtitkár, Hu Csintao a találkozótól elsősorban a párt feladatainak tisztázását várja. Hu szerint elsősorban a párt megbízhatóságát és átláthatóságát kell fejleszteni, ugyanakkor le kell küzdeni a gazdasági nyitás miatt egyre nagyobb méreteket öltő korrupciót - tudósít a BBC News.

"Az ellenőrzés és átláthatóság nélküli hatalomgyakorlás a korrupció és a hatalommal való visszaélés legfőbb forrása" - jelentette ki a találkozót megelőző szerdai TV beszédében Hu. Noha a pártfőtitkár keményebbe ellenőrzésre bíztatta a parlamentet, kizárta annak lehetőségét, hogy Kínában nyugati típusú demokráciát vezetnének be. Hu szerint ez a próbálkozás "vakvágány" volna Kína számára.

Fotó: EPA
Hu a reform embere

Szakértők szerint az irányvonal kijelölése csak fedőprogramként szolgál, a találkozó valódi célja, hogy vezetésbeli és személyi kérdésekről döntsön a KB. A színfalak mögött a reformer Hu vívja harcát elődjével, Csiang Cöminnel.

A két éve leköszönt Csiang csak a katonai bizottság vezetői tisztét tartotta meg magának, tehát napjainkban ő kína katonai főparancsnoka. Pletykák szerint a mostani találkozó tétje az, hogy képes-e Hu utolsó hatalmi pozíciójának feladására bírni Csiangot.

Az állami médiában, amely rendszeresen színtere a párton belüli csatározásoknak, napok óta folynak a találgatások, hogy mit lép a találkozón Csiang. A hivatalos elemzők szerint valószínű, hogy az egykori pártfőtitkár elődje, Teng Hsziao Ping példáját követi majd, aki két évvel az után mondott le a katonai főhatalomról, hogy a párt vezetését átadta Csiang Cöminnek - írja a CNN.

Csiang és Hu küzdelmében mindenképpen Hu bír nagyobb támogatottsággal, az emberek maguk közül valónak fogadják el, szemben Csianggal, aki sohasem tudott megszabadulni az elit pártpolitikusi imidzstől. A hatalomátadással kapcsolatos pletykákkal kapcsolatban a párt egyik magát megnevezni nem kívánó vezetője annyit mondott újságíróknak: "Ne hallgassanak a pletykákra, figyeljék a hivatalos csatornákat!"

KAPCSOLÓDÓ CIKK