Két emberéletet követelt szerdán  Floridában az Ivan hurrikán. Az USA négy államában, Floridában, Louisianában, Alabamában és Mississippiben rendeltek el szükségállapotot a közelgő vihar miatt. Az Ivan középpontja magyarországi idő szerint hajnali hatkor alig 64 kilométerre volt Alabamától, amely felé óránkénti 19 kilométeres sebeséggel közeledik, így ezekben az órákban ér partot. A szelek által felkorbácsolt tenger azonban már most is 7,5 méteres hullámokkal ostromolja a szárazföldet. 

Két emberéletet követelt eddig az Ivan hurrikán az Egyesült Államokban. Az egyik haláleset Panama City Beachben, a másik pedig Sandy Creekben történt. Egy helyi tv-állomás szerint Sandy Creekben egy nő akkor halt meg, amikor a vihar szele romba döntött két házat. A másik áldozat halálának körülményei nem ismeretesek.

Az első erős széllökések és heves esőzések helyi idő szerint szerda este érték el Alabama államot. A vihar eleje hét és fél méteres hullámokkal érkezett, több part menti házat lerombolva Floridában. A hurrikán hatása az USA déli partjainak 640 kilométeres szakaszán érezhető majd. A parttól több mint száz kilométerre lévő jelzőbóják 15 méteres tengerszint-emelkedést mértek.

A vihar szeme néhány órán belül - helyi idő szerint hajnali négykor - eléri az USA déli részét, az előrejelzések szerint az alabamai Mobile körzetében. A térséget 1979-ben pusztította legutóbb jelentősebb vihar, a Frederick.

A közelben található Port Alabamában néhány utcát már több centiméteres víz borít. "Hatalmas lesz a hurrikán" - jósolta egy helyi seriff-helyettes, aki a viharos széllökések közepette alig tudott talpon maradni. "Úgy döntöttünk, hogy maradunk, de halálosan félünk" - közölte egy házaspár hölgytagja, akik nevüket nem árulták el, mivel a hatóságok utasítást adtak, hogy minden lakos hagyja el várost.

A miami székhelyű országos hurrikán központ előrejelzése szerint a ciklon az ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerinti hármas fokozatra szelídülhet, mire eléri a szárazföldet. A ciklont kísérő óránkénti 225 kilométeres sebességű szelekkel azonban így is komoly károkat okoz majd.

A múlt szerda óta tomboló hurrikánnak előzőleg hetvenegy halálos áldozata volt a Karib-tenger térségében, de a szélvihar megkímélte Kubát és Mexikó keleti részét. Grenada szigetén volt a legsúlyosabb a pusztítás: harmincheten haltak meg és az épületek 90 százaléka dőlt romba. Jamaicáról 21 halottat jelentettek, 33 eltűnt halász után a parti őrség kutat, a Kajmán-szigeteken tízen tűntek el, öten haltak meg Venezuelában, négyen a Dominikai Köztársaságban, hárman Haitiban és egy személy Trinidad és Tobagóban. A Világbank bejelentette, hogy segítséget nyújt a természeti katasztrófa sújtotta országoknak.

Puerto Ricóban a Jeanne trópusi viharnak legkevesebb két halálos áldozata volt helyi idő szerint szerdáig. Yabucoában egy nő akkor vesztette életét, amikor megpróbált házából menekülni, amelynek tetejét a szélvihar félig letépte, egy idős személy pedig Vega Bajában leesett a tetőről, amikor megpróbálta a tetőt fémlemezekkel megerősíteni. Az egész szigeten nincsen áram, a hatóságok a vihar idejére átmenetileg kikapcsolták az áramszolgáltatást. Több települést a kidőlt fák elzártak a külvilágtól, több folyó vízszintje megemelkedett.

MTI/[origo]