Célt tévesztett az a rakéta, amelyet Hamid Karzai afgán elnök helikopterére lőttek ki csütörtökön a dél-afganisztáni Gardézben. A városba érkező elnökkel a merénylet miatt le sem szállt a gép, hanem visszavitték Kabulba. Karzai egy iskolamegnyitón mondott volna beszédet.

Rakétát lőttek ki ismeretlen támadók csütörtökön a délkelet-afganisztáni Gardéz repülőtere irányába, ahol éppen leszálláshoz készült Hamid Karzai elnök helikoptere. A rakéta becsapódása nem követelt áldozatokat, a lövedék - az afgán elnök szóvivője szerint - egy közeli faluban ért földet, Gardéztól 1,5 kilométerre, egy amerikai katonai szóvivő ellenben azt közölte, hogy mindössze háromszáz méterre a leszállóhelytől csapódott be.

Az államfőt és kísérőit szállító helikopterek ezek után le sem szálltak Gardézban, hanem visszatértek Kabulba. Az afgán elnök eredetileg beszédet mondott volna egy gardézi iskola megnyitóján.

A merényletet a megdöntött tálib rezsim hívei vállalták magukra. Egyik parancsnokuk a Pakisztánban működő AIP afgán hírügynökségnek elmondta: Karzai helikopterét akarták lelőni, a rakéta azonban célt tévesztett.

Hamid Karzai 2002 szeptemberében már túlélt egy merényletet a dél-afganisztáni Kandahárban. Az afgán elnököt, aki ritkán mozdul ki kabuli palotájából, amerikai testőrök védik, és bárhol jár, mindenütt szigorú intézkedéseket léptetnek életbe biztonsága érdekében.