Egy szlovák származású volt náci parancsnok, aki egy müncheni bíróság előtt áll azzal a váddal, hogy 1945-ben Szlovákiában részt vett 164 civil lemészárlásában, a csütörtöki tárgyaláson kijelentette: "a civil lakosság mindig tabu volt" számára, "törvényesnek" tartja viszont a partizánok elleni fegyveres harcot.

Perének második tárgyalási napján a 86 éves Ladislav Niznánsky szót kapott, hogy védekezzen a súlyos vádakkal szemben: húsz rendbeli gyilkosság és 144 rendbeli kollektív gyilkosságban való részvétel 1945 januárjában és februárjában a szlovák Ostry Grun, Klak és Ksina falvakban.

Elmondása szerint amikor ellenállókkal találkoztak, az volt az utasításuk, hogy "ne lövöldözzenek összevissza", hanem nézzék meg, kikkel van dolguk, és vannak-e köztük civilek. Ugyanakkor igazolni igyekezett a partizánok elleni harcot. "Ez nem náci találmány, ez a harc teljesen törvényes formája" - jelentette ki.

Niznánsky a partizánok elleni harccal megbízott, Edelweiss fedőnevű SS-kommandó egyik parancsnoka volt, és 131 ember tartozott alá. A 163 oldalas vádirat szerint az egyik mészárlás során a parancsnok legkevesebb húsz áldozatot személyesen ölt meg géppisztolyával, másutt pedig elrendelte 18 zsidó agyonlövését.

A per első napján Niznánsky még azt állította, hogy sohasem osztotta a nemzetiszocialista nézeteket, és 1944-ben részt vett a szlovák nemzeti felkelésben, majd letartóztatták. Magyarázata szerint azért lépett be az SS-kommandóba, hogy ne vigyék koncentrációs táborba.

A per, amely valószínűleg az utolsó lesz Németországban a Harmadik Birodalom még élő szereplői ellen, szeptember 9-én kezdődött, és a tervek szerint október 29-ig tart. A vádlottat életfogytiglani börtönre ítélhetik.