Bászájev vállalta magára a beszlani túszejtést

2004.09.17. 7:07

Samil Bászájev muszlim szélsőséges csecsen lázadóvezér bejelentette, hogy az általa vezetett Rijadusz-Szalihijn öngyilkos merénylőbrigád hajtotta végre az elmúlt időszak oroszországi terrorakciók sorozatát, köztük a beszlani túszejtést. A vérfürdőbe torkollott beszlani iskolai túszdrámában közel négyszáz ember vesztette életét.

Samil Bászájev - a csecsen szeparatisták weblapján pénteken megjelent közleményében - tudatta: Rijádusz-Szalahijn moszkvai regionális csoportja követte el a két robbantásos merényletet augusztus 24-én egy buszmegállóban, majd egy héttel később egy metróállomásnál. A brigád különleges akciócsoportja vitte véghez a kettős repülőgép-robbantást augusztus 24-én éjjel. Végül a brigád mártírzászlóalja hajtotta végre a szeptember 1-én kezdődött és 3-án véres véget ért túszejtő akciót a beszlani iskolában, Orszthojev ezredes vezetésével.

Bászájev szerint az orosz biztonsági szolgálatok megrohamozták az iskolát, és kezdettől fogva tervezték a rohamot. Mint írta, a túszejtők a csecsenföldi háború leállítását és az orosz csapatok kivonását követelték, vagy Vlagyimir Putyin lemondását, ha erre nem hajlandó. Ha Putyin visszarendelte volna a csapatokat a kaszárnyákba, és megkezdte volna a kivonulást, akkor adtak volna inni a túszoknak. Ha megkezdődött volna a tényleges csapatkivonás, akkor enni is adtak volna nekik. Amint kivonták volna a csapatokat a csecsenföldi hegyekből, elengedték volna a tíz év alatti gyerekeket, míg a többi túszt a teljes csapatkivonás után engedték volna el. Ha Putyin lemondott volna, akkor elelngedték volna az összes gyereket, és a többi tússzal elvonultak volna Csecsenföldre.

Az orosz hatóságok már korábban bejelentették, hogy keresik Bászájevet és Aszlan Maszhadov szakadár csecsen vezetőt, mert úgy gondolják, ők állnak az orosz terrorakciók mögött. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) 300 millió rubelt (10 millió dollárt) ajánlott fel annak, aki a információkat szolgáltat Bászájev és Maszhadov szakadár csecsen vezetők hollétéről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK