Egyre többeket sújtanak a természeti csapások

2004.09.17. 19:49

Megháromszorozódott természeti csapások károsultjainak, és másfélszeresére nőtt halottjainak száma az utóbbi 14 évben. Erről az ENSZ katasztrófa-megelőzési világkonferenciája számolt be. A romlóm mutatók hátterében a több természeti katasztrófa és az egyre népesebb városi szegénynegyedek állnak.

Egyre több embert sújtanak szerte a világon természeti csapások, ezek nagy része az éghajlatváltozással van összefüggésben, de jelentős hányaduk a gáttalan városiasodás eredménye - olvasható az ENSZ katasztrófa-megelőzési világkonferenciájának közleményében. Tavaly 254 millió embert sújtottak olyan természeti csapások, mint áradások, aszály, földmozgások vagy viharok.

A konferencia által kiadott közlemény a leuveni katolikus egyetem adatsoraira támaszkodva megállapítja, hogy az 1990-ben készült hasonló jelentés óta közel megháromszorozódott a károsultak száma (akkor 90 millió fő volt), míg a halottak száma is jelentősen nőtt (53 ezerről 83 ezerre). Ezek a jelenségek előre nem láthatók, és bekövetkezésük is rapszodikus, ezzel együtt azonban megállapítható, hogy egyre több embert érintenek a csapások.

Ezt a tendenciát erősíti az urbanizáció is: mind többen kényszerülnek megélhetési okokból a nagyvárosokba költözni, ahol főleg a nyomornegyedek lakói válnak a természeti katasztrófák elsőszámú károsultjaivá. Előrejelzések szerint ez 2025-re közel 2 milliárd emberre lesz hatással, mivel a világ 100 legnagyobb városából 70 veszélyeztetett térségben fekszik.

Az ENSZ konferenciája felhívta a figyelmet arra is, hogy a csapásoknak nemcsak az erőssége, de a gyakorisága is fokozódik - míg 1990-ben 261 nagyobb katasztrófa történt, addig 2003-ban már 337.

KAPCSOLÓDÓ CIKK