Ivan tombolt Floridában

2004.09.17. 0:38

Elérte Amerika partjait az Ivan hurrikán csütörtökön, a szélvihar tizenkét halálos áldozatot követelt, és kisebb áradásokkal fenyegeti az Egyesült Államok több szövetségi államát.

A hurrikán az óránként kétszáz kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel, az Alabama állambeli Mobile-nél érte el a kontinenst helyi idő szerint csütörtök reggel. Nyomában több százezer otthon maradt elektromos áram nélkül Lusiana, Alabama, Missisipi és Florida államok területén.

Hatalmas - helyenként 7,5 méteres - hullámok zúdultak a Mexikói-öböl partvidékére. Több száz kilométeres szakaszon víz öntötte el a tengerparti területeket, több part menti település utcáin hömpölygött víz. Az alabamai Gulf Shore-nál - ahol a hurrikán elérte az amerikai partot - az égboltot élénkzölden világította be a felrobbanó elektromos transzformátorok fénye. A szárazföld belseje felé haladva az Ivan ereje gyengült, a hurrikánt kísérő széllökések óránként 120 kilométeres sebességűvé mérséklődtek.

A hatóságok közlése szerint előző nap két halálos áldozatot szedett az Ivan hurrikán a floridai Panama City Beachben, illetve Sandy Creekben. Csütörtökön nyolc halálesetet jelentettek Floridából az Ivant kísérő tornádók pusztítása nyomán. Jelentések szerint Luisianában négy ágyhoz kötött beteg evakuálás közben vesztette életét.

Az Egyesült Államok négy szövetségi államában, Floridában, Louisianában, Alabamában és Mississippiben előzőleg szükségállapotot rendeltek el a hurrikán miatt. Az első széllökések és esőzések helyi idő szerint szerda este érték Alabama államot - jelentette egy újságíró a helyszínről. A Mobile-öbölben található Port Alabamában néhány utcát már szerdán több centiméteres víz borított.  Ugyanakkor az Ivan az utolsó pillanatban megkímélte New Orleanst.

A miami székhelyű országos hurrikán központ előrejelzése szerint az Ivan északkeleti irányban halad tovább, nyomában heves esőzésekkel. Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Mexikói-öböl térségétől egészen Észak-Carolináig.

Az Alabama állambeli Gulf Shores és Orange Beach településekre továbbra sem térhet vissza a lakosság, mert a térségben az előrejelzések szerint a következő 20 órában is erős szél ostromolja majd a partvidéket.

A múlt szerda óta tomboló hurrikánnak előzőleg hetvenegy halálos áldozata volt a Karib-tenger térségében. A szélvihar megkímélte Kubát és Mexikó keleti részét. Grenada szigetén volt a legsúlyosabb a pusztítás: harmincheten haltak meg és az épületek 90 százaléka dőlt romba. A Risk Management Solutions viszontbiztosító becslése szerint a karibi térségben és az Egyesült Államok területén eddig okozott kár mértéke megközelíti a tízmilliárd eurót.

Eközben csütörtökön lecsapott a Dominikai Köztársaságra a hurrikánná fejlődött Jeanne trópusi vihar. A Jeanne előző nap Puerto Ricón legkevesebb két halálos áldozatot szedett és az egész szigeten áramkimaradást okozott. Több települést a kidőlt fák elzártak a külvilágtól.

KAPCSOLÓDÓ CIKK