John Kerry, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje megválasztása esetén azokra a közép- és kelet-európai országokra is kiterjesztené a vízummenteséget, amelyek egyaránt tagjai a NATO-nak és az Európai Uniónak. Amerikának, amikor új veszélyekkel néz szembe, a legszorosabb szövetségeseit és barátait magához kell ölelnie, nem pedig eltaszítania őket - hangoztatja Kerry.

A massachusettsi szenátor pénteken kiadott közleménye szerint elnökként azon fog munkálkodni az új demokráciákkal, hogy őket is bevonja az Egyesült Államok vízummentességi programjába (Visa Waiver Program). A 27 országra kiterjedő programba a térségből egyedül Szlovéniának sikerült bejutnia.

Lengyelország és más közép- és kelet-európai szövetségesek NATO-csatlakozásuk óta megbízható partnernek bizonyultak mind a szövetség biztonságának a szavatolásában, mind pedig a határőrizet tekintetében. Lengyelország és más országok az idén az Európai Uniónak is a tagjai lettek, és vállalták az EU külső határainak az ellenőrzését - áll a közleményben, amely elavultnak nevezi a mostani amerikai vízummentességi programot, mivel az nem tükrözi sem a jelenlegi stratégiai viszonyt, sem a szoros történelmi kapcsolatokat.

Az új közép- és kelet-európai szövetségesek állampolgárainak nem szabad megalázó vagy anyagilag terhes gyakorlatnak érezniük azt, hogy Amerikába szándékoznak utazni - húzza alá a demokrata párti elnökjelölt közleményében és megígéri, hogy egyensúlyba hozza az Egyesült Államok biztonsági igényeit az ezekhez az országokhoz fűződő szoros kapcsolatokkal. A közlemény egyedül Lengyelországot említi név szerint.

A jelenlegi amerikai kormány rendszerint azzal az érveléssel utasítja el a vízummentesség megadására vonatkozó magyar igényt, hogy az elutasított kérelmek aránya messze meghaladja a küszöbértéket jelentő három százalékot.