Lebombázták az iraki felkelők rejtekhelyét

2004.09.17. 13:13

Lecsapott az amerikai hadsereg iraki szunnita felkelők egy csoportjára. A péntek hajnali légitámadásban negyvennégy ember vesztette életét, huszonhét másik pedig megsebesült, amikor Fallúdzsában lebombázták a felkelők rejtekhelyét.

Negyvennégy ember vesztette életét, huszonhét másik pedig megsebesült az iraki szunnita ellenállás tűzfészkének számító Fallúdzsa ellen péntekre virradóra végrehajtott amerikai légitámadásban. Az újabb veszteségmérleget az iraki egészségügyi minisztérium egyik tisztségviselője tette közzé. Kórházi források előzőleg 32 halálos áldozatról és 40 ember - köztük nők és gyermekek - megsebesüléséről számoltak be.

Ugyanebben a kórházban korábban legalább tizenhat fegyveres haláláról és huszonöt sebesültről adtak hírt. Az amerikai haderő viszont felderítési adatokra hivatkozva azt közölte, hogy akár hatvan ellenséges harcos is életét veszthette. A csütörtökön kezdődött légicsapások pénteken hajnalra is áthúzódtak. A művelet katonai források és szemtanúk szerint Abu Muszab az-Zarkávi terrorista vezér hívei ellen irányultak.

Az amerikai hadsereg csütörtökön közölte, hogy rajtaütést hajtott végre Fallúdzsában és hadműveletet kezdett Ramádiban, az al-Anbár tartománybeli szunnita felkelés két gócpontjában. "A nemzetközi erők célzott rajtaütést indítottak Abu Muszab az-Zarkávi terrorista egyik rejtekhelye ellen Fallúdzsában" - tudatta közleményében az amerikai hadsereg.

A hadsereg olyan értesülések birtokában fogott hozzá az akcióhoz a Bagdadtól 50 kilométernyire nyugatra fekvő városban, hogy a szóban forgó helyen mintegy kilencven külföldi harcos bujkál, illetve a nemzetközi erők elleni harcra szánt fegyvereket rejtegetnek. A Ramádiban végrehajtott "Hurrikán művelet" fedőnevű támadás során egy amerikai tengerészgyalogos megsebesült - közölte a hadsereg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK