Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet nyílt levélben szólította fel több ország kormányzatát, hogy szüntesse be a fiatalkorú bűnelkövetők ellen alkalmazott halálbüntetést. Az AI adatai szerint az elmúlt 14 évben 38 olyan embert ítéltek halálra, aki 18 életévének betöltése előtt követte el bűnét. Többek között Kínában, Pakisztánban és Iránban történtek ilyen esetek. A legtöbb, 19 fiatalkorú bűnelkövetőt az Egyesült Államokban végezték ki 1990 óta.

Az Amnesty International (AI)  nemzetközi emberi jogi szervezet orvos szakértőkkel közösen felhívást tett közzé, melyben tiltakozik a fiatalkorú bűnelkövetőkre kiszabott halálbüntetés intézménye ellen. Az AI felhívja rá a figyelmet, hogy bár a nemzetközi jog szerint tilos fiatalkorú bűnelkövetőket halálra ítélni, több országban számos példa van erre.

Az AI 1990 óta 8 országban 38 olyan esetet dokumentált, amikor bűnét 18 életévének betöltése előtt elkövető embert ítéltek halálra. Az AI szerint az elmúlt 14 évben a legtöbb (19) eset az Egyesült Államokban történt, de a Kongói Demokratikus Köztársaság, Irán, Nigéria, Pakisztán, Szaúd-Arábia, Kína és Jemen bíróságai is hoztak ilyen, a nemzetközi jogot sértő ítéletet. A nyílt levelet a Fülöp-szigetek és Szudán kormányzatához is eljuttatták.

Az elmúlt egy évben Kínában, Iránban és az Egyesült Államokban 6 olyan kivégzés volt, amelyet fiatalkorú bűnelkövetőn hajtottak végre. Pakisztánban, a Fülöp-szigeteken és Szudánban pedig hasonló helyzetben lévő elítéltek várnak kivégzésre.

Az AI emlékeztet rá, hogy a nemzetközi egyezmények értelmében tilos halálbüntetést alkalmazni olyan elítéltek ellen, akik bűntettüket 18 éves koruk előtt követték el. Az elvet ráadásul annak a 80 országnak a nagy többsége is elfogadta, ahol egyébként a halálbüntetés megengedett.

"Egy gyerek életét soha nem lehet leírni, függetlenül attól, hogy mit tett. Az alapelv, hogy a lehető legtöbbet kell tenni azért, hogy a fiatalkorú bűnelkövetők ismét integrálódhassanak a társadalomba. A kivégzés ennek az elvnek a teljes tagadása" - fogalmaz az AI.

Az AI nylít levelét aláíró orvos szakértők szerint "bár egy kamasz általában tudja, mi a különbség jó és rossz között, előfordulhat, hogy kevésbé tudja kontrollálni indulatait, megítélni tetteinek várható következményét, vagy kevésbé tud ellenállni mások rábeszélésének. Nekik is szembe kell nézniük bűntettük következményeivel, de a kiskorú bűnelkövetőkre kirótt büntetés nem lehet ugyanolyan súlyos, mint a hasonló bűnt elkövető felnőtteké".