Egy halottja van annak a szombati robbantásnak, amelyet Bagdad bevásárló negyedében hajtottak végre. Kirkukban 23 emberrel végzett egy pokolgép. Moszulban egy oljaipari vállalat vezetőjének öt testőre halt meg merénylőkkel vívott tűzharcban. Az iraki fővárostól 60 kilométerre lévő Baakúba városában egy középiskola előtt történt robbantottak, az akciónak 11 sérültje van.

Erőteljes robbanás rázta meg szombat hajnalban az iraki fővárost. A rendőrség szerint egy út mentén elhelyezett pokolgép robbant fel. A detonáció egy embert megölt, két másikat megsebesített. A robbanás az iraki főváros fő bevásárló és kereskedelmi negyedének számító Karráda városrész szomszédságában történt. A detonáció megsemmisített egy arra haladó gépkocsit is - közölték szemtanúk a detonáció helyszínéről. További részletek egyelőre nem ismertek.

Az észak-iraki Kirkukban gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a nemzeti gárda főhadiszállásánál, ahol nagy tömeg várakozott felvételre. Huszonhárom ember meghalt, húszan megsebesültek - közölte a rendőrség. Az elmúlt hónapokban országszerte százak vesztették életüket rendőrségi és katonai toborzóirodák ellen elkövetett pokolgépes és aknavetős támadások során. A kormányellenes lázadók így kívánják megzavarni az amerikai katonaság helyébe lépő iraki biztonsági erők kiképzését.

Az északkelet-iraki Moszulban merényletet követtek el az észak-iraki állami kőolajipari vállalat egyik magas rangú vezetője ellen, aki túlélte a gyilkossági kísérletet. Mohamed Zibari, a cég Ninive tartománybeli főosztályvezetője három gépkocsiból álló konvojjal utazott Moszulba, amikor ismeretlen fegyveresek lesből tüzet nyitottak a járművekre. A kibontakozó tűzharcban a támadók páncéltörő gránátokat is bevetettek. Zibari öt testőre meghalt, négy másik megsebesült, egyikük állapota súlyos.

Baakúba városában is robbanás történt. Tizenegyen megsebesültek, amikor szombat reggel egy műszaki középiskola előtt, a diákok gyülekezőhelyénél felrobbant egy aknagránát - közölték szemtanúk. A diákok és a szülők a Bagdadtól 60 kilométerre északra fekvő városban egy vizsga eredményének kihirdetésére várakoztak az új tanév megkezdése előtt.

A robbanást egyes szemtanúk szerint gépkocsiba rejtett pokolgép, mások szerint pedig házi készítésű bomba okozta. Baakúba és környéke az elmúlt időszakban több, az iraki rendfenntartó erők és az amerikai katonák ellen intézett támadás színhelye volt.

Szombaton délután a bagdadi repülőtér felé vezető úton történt robbanás. Az iraki rendőrség első értesülései szerint valószínűleg egy amerikai katonai gépkocsioszlop ellen hajtottak végre pokolgépes támadást. A robbanószerkezet egy autóban elrejtve lépett működésbe. Az Irakban állomásozó amerikai haderő parancsnoksága még nem tett említést a támadásról. A környéken lévő házak ablakai betörtek.