Fölényesen vezet a vajdasági parlamenti választásokon a Szerb Radikális Párt (SRS). A magyar pártok közül csak a Vajdasági Magyar Szövetség tudott képviselőket juttatni a tartományi parlamentbe. A szintén most tartott helyhatósági választásokon a párt nyolc polgármester-jelöltje közül hét továbbjutott a következő fordulóba. Ugyanakkor a VMSZ jelentősen visszaszorult az önkormányzati választásokon, a párt sehol sem tudott többségbe kerülni az önkormányzatokban.

Hivatalos részeredmények szerint a Szerb Radikális Párt (SRS) fölényesen vezet a vasárnapi vajdasági parlamenti választáson, s nagyon jól szerepelt a szerbiai helyhatósági választáson is, míg a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tartományi szinten jó eredményt ért el, de az önkormányzatokban már nem volt sikeres.

A tartományi parlamenti választás során a 120 tagú parlament képviselőinek felét arányos rendszerrel, pártlistáról választották meg. A fennmaradó hatvan képviselőt a második fordulóban, egyéni körzetekben választják meg a 120 tagú parlamentbe.

 A tartományi választási bizottság, a pártlistára leadott szavazatok felének összeszámlálása után jelentette, hogy az SRS 31 százalékkal vezet, utána a Demokrata Párt (DS) következik 21, százalékkal, őket követi a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) 11 százalékkal. A regionális pártokból álló Együtt a Vajdaságért nevű koalíció kilenc, a Szerbiai Demokrata Párt hét, a Szerbia Ereje Mozgalom 6,5, a Szerbiai Szocialista Párt hat, illetve a G17 Plus öt százalékot szerzett.
   
Egyéni körzetekben jobbára az SRS, a DS és a VMSZ jelöltjei jutottak tovább a második fordulóba (a VMSZ 11 jelöltje közül mindegyik továbbjutott). Érvényes pártlista híján a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) nem vett részt a részarányos szavazáson, s e kért párt jelöltjei egyéni körzetekben is kiestek. Így csak a VMSZ-nek lesz képviselője a jogalkotási hatáskörrel nem rendelkező parlamentben.

Korhecz Tamás vajdasági kisebbségügyi miniszter szerint számolni kell ezentúl az SRS tartós és erős jelenlétével immár a Vajdaságban is. Szerinte a Seselj-párt nem tudta növelni szavazóbázisát a tavalyi decemberi szerbiai parlamenti választáshoz, illetve a júniusi elnökválasztáshoz képest. A VMSZ viszont immár nemcsak a legerősebb, hanem az egyetlen politikai tényező a magyar pártpalettán tartományi szinten - mondta Korhecz.

Ami a szerbiai helyhatósági választást illeti: a júniusi elnökválasztáshoz hasonlóan ezúttal is komoly csapás érte a kormánykoalíció pártjait, a legjobban két ellenzéki párt, a DS és az SRS szerepelt. Belgrádban az első fordulóban a DS jelöltje, Nenad Bogdanovic közel három százalékkal lekörözte Aleksandar Vucicot, az SRS polgármester-jelöltjét.

A VMSZ nyolc polgármesterjelöltje közül hét jutott tovább Szabadkán, Magyarkanizsán, Bácstopolyán Zentán, Csókán, Óbecsén és Kishegyesen. Csak Adán nem jutott tovább a VMSZ jelöltje, de megtörténhet, hogy a magyarkanizsai jelölt alulmarad a második fordulóban. A VMDK  és VMDP polgármester-jelöltjei közül egy sem jutott tovább.

A VMSZ korántsem szerepelt ilyen fényesen az önkormányzatokban. A párt komoly veszteséget szenvedett szinte minden magyarlakta észak-bácskai városban, ahol koalícióban vagy egyedül kormányzott. Az MTI által összegzett adatok szerint a VMSZ Szabadkán mindössze 16 képviselői helyet szerzett a 67 tagú önkormányzatban, Zentán 29-ből 10, Magyarkanizsán 29-ből 7, Csókán 25-ből 6, Adán 29-ből 4, Bácstopolyán 41-ből 15, Óbecsén 36-ból mindössze 4 tanácsnoki helyhez jutott a legnagyobb délvidéki magyar párt. A VMDK és a VMDP támogatottsága érdemben nem sokat változott.