Az orosz fegyveres erők ismét interkontinentális rakétákat próbálnak ki azok után, hogy két rakétaindítás februárban balul sült el a Barents-tengeren. Emellett mintegy húszezer orosz katona részvételével hétfőn gyakorlat kezdődött a vészhelyzetekre való felkészülésre, beleértve az atomerőművek védelmét.

Az orosz fegyveres erők ismét interkontinentális rakétákat próbálnak ki, egy orosz atom-tengeralattjáró pedig - első ízben - külföldi kikötőbe fut be - jelentette Szergej Ivanov védelmi miniszter hétfőn Vlagyimir Putyin elnöknek. Két rakétaindítás februárban balul sült el a Barents-tengeren, s azóta most tartanak először ilyen nagyszabású gyakorlatot - jegyezte meg az Eho Moszkvi rádió.

Szeptemberben 40 orosz hadihajó 15 tenger vizeit szelte, s manővereik méretei a szovjet időkhöz foghatók - mondta a miniszter az elnök-főparancsnoknak. A Vepr atom-tengeralattjáró az észak-franciaországi Brestet keresi fel egy közös gyakorlat végeztével. Ebben a kikötőben állomásoznak a francia atom-tengeralattjárók. Egyúttal nagy orosz flottaegység indul kedden két hétre az Atlanti-óceán északi részére, Norvégiával és Izlanddal kötött egyezség alapján - közölte Ivanov.

A múlt héten lezárult egy orosz-olasz terrorellenes flottagyakorlat a Jón-tengeren, október elejétől pedig NATO-program keretében fognak járőrözni orosz hadihajók a Földközi-tenger keleti részén, a Szíriában lévő orosz bázisra támaszkodva - számolt be Ivanov Putyinnak, aki megbízta őt: állítson össze jelentést az orosz katonaság vadonatúj fegyverekkel való ellátottságáról.

Mintegy húszezer orosz belügyi katona részvételével hétfőn egyúttal törzsvezetési gyakorlat kezdődött a vészhelyzetekre való felkészülésre, beleértve az atomerőművek védelmét. Putyin egyben utasította miniszterelnökét, Mihail Fradkovot: fordítson kiemelt gondot a beszlani áldozatok ellátására, családjuk közvetlen segélyezésére, az észak-oszét város újjáépítésére.