A nagy pártokat büntették a német választók

2004.09.20. 18:41

Schröder kancellár ellen szavaztak az egykori Kelet-Németország polgárai vasárnap. A világsajtóban hétfőn megjelent vélemények szerint a szélsőséges pártok előretörése elsősorban Schröderék megszorító politikája miatt következett be. A szélsőségesek parlamentbe kerülése egyik tartomány kormányzatát sem ingatta meg. Szakértők szerint azonban a választási eredmény éles figyelmeztetésül szolgálhat mind a kormányzó szociáldemokratáknak (SPD) és zöldeknek, mind az ellenzék legnagyobb erejének számító kereszténydemokratáknak (CDU-CSU).

Büntetésnek tekinthető a vasárnapi német tartományi választások eredménye. Az európai sajtó szerint a jobb-, illetve baloldali szélsőségesek előretörése az egykori Kelet-Németország tartományaiban azt jelzi, hogy az emberek elégedetlenek ugyan a Gerhard Schröder kancellár vezette koalíció tevékenységével, de a kereszténydemokraták által kínált alternatívából sem kérnek.

Az általános vélemény szerint a szélsőségesek előretörése keleten elsősorban a rossz gazdasági helyzet következménye: Kelet-Németországot az újraegyesítés óta nem sikerült gazdaságilag betagolni a Szövetségi Köztársaságba. A bérek alacsonyabbak, a több mint 20 százalékos munkanélküliség pedig duplája a nyugati átlagnak.

Az SPD-Zöld koalíció ilyen gazdasági környezetben látott hozzá a szociális segélyek megnyirbálásához. A vasárnapi eredmények elemzők szerint jól jelzik az egykori keletnémetek ellenérzéseit. A szászországi és brandenburgi választásokon mind a szélsőjobb, mind a szélsőbal hatalmas ugrást hajtott végre.

Szászországban született a legmegdöbbentőbb eredmény. A Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) 9,3 százalékkal bejutott a tartományi parlamentbe - erre 1968 óta nem volt példa. Az NPD-t Schröderék egy évvel ezelőtt Hitler náci pártjához hasonlították, és igyekeztek betiltani, azonban az alkotmánybíróság megakadályozta Schröderék kezdeményezését. Az NPD-t vezető Holger Apfel szerint a vasárnapi eredmény "Nagy győzelem azon németek számára, akik németek akarnak maradni."

Brandenburgban a szélsőségesen idegenellenes Német Népi Unió (DVU) épphogy átlépte a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt. Valamivel több, mint 6 százalékot szereztek. A szélsőbal is megerősödött: a keletnémet kommunista párt utódjának tartott Demokratikus Szocializmus Pártja a második legnagyobb erővé vált a brandenburgi parlamentbe, harmincszázalékos eredményével.

A szociáldemokraták lapja, a Frankfurter Rundschau a "vesztesek éjszakájának" nevezte el a vasárnapi eredményt. A német sajtó az eredmény kapcsán leginkább a náci veszélyre hívta fel a figyelmet "Természetesen azok, akik az NPD-re szavaztak, nem mind szélsőjobboldaliak vagy antiszemiták, de ne feledjük el, hogy nem csak a nácik segítették hatalomba Hitlert 1933-ban" - írta a Spiegel.

A Süddeutsche Zeitung az eredményt rossz jelnek tartja az egykori keletnémet országrész demokratizálásának szempontjából. Az alacsony választási részvétel szinte megszokott eleme a német választásoknak. "Ám amikor sokan a szélsőjobbra szavaznak, sokan a kommunista utódpárt által megjelenített nosztalgiára voksolnak, és ennél többen pedig senkire sem szavaznak, akkor a demokrácia finoman szólva is szánalmas állapotban van".

A lap érvei szerint a keleti tartományokban az emberek illúziókat dédelgetnek az állam szerepéről, és azt várják, amit a gazdaságtól nem várhatnak, hogy a keleti tartományokat minél gyorsabban emelje nyugati társai színvonalára - írja a BBC News.

Az eredmény érzékeny veszteséget okozott mind az SPD-nek, mind a CDU-nak, de nem valószínű, hogy változás lenne a tartományi kormányzatokban. A szélsőségesek előretörését mindenesetre mindkét nagy párt intő jelnek tekinti. "Nem kérdés, hogy mindenkit aggaszt a szélsőségesek előretörése" - nyilatkozta az eredmények közzététele után Thomas Stegg, az SPD szóvivője. "Ez Németország minden demokratikus pártjának figyelmeztetés" - értékelte a választási eredményeket Laurenz Meyer, a kereszténydemokraták főtitkára.

A szélsőségesek előretörése ellenére Schröder kancellár biztatónak ítélte a vasárnapi eredményeket. Schröder szerint az SPD jól szerepelt. A kancellár közölte, hogy a jövő vasárnapi - a legnépesebb szövetségi államban - Észak-Rajna Vesztfáliában rendezett választáson is hasonló szereplést vár a szociáldemokratáktól - tudósít a CNN.

A legnagyobb példányszámú és ezért a legbefolyásosabb német lapnak tekintett Bild, amely leggyakrabban kritikus hangot üt meg a Schröder-kabinettel szemben, hétfőn a szokásosnál engedékenyebb hangnemben írt az SPD-zöld kormány helyzetéről: "Két hosszú év van hátra a következő általános választásig. Gerhard Schröder politikai jövője még mindig nincs megpecsételve."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK