Szaddám depresszióban szenved

2004.09.20. 15:51

Kegyelemért könyörög és depresszióban szenved Szaddám Huszein - mondta Ijád Allávi iraki ideiglenes kormányfő egy arab lapban megjelent interjúban. A háborús és emberiség elleni bűnökkel, valamint népirtással vádolt volt iraki elnök állítólag azt hangoztatta, hogy ő és társai csak a köz érdekében cselekedtek. Az iraki biztonsági helyzettel kapcsolatban Allávi, aki ellen eddig négy merényletet kíséreltek meg, kijelentette, hogy a jövő hónaptól jelentős javulást várnak.

Forrás: EPA

Depresszióban szenved és kegyelemért könyörög Szaddám Huszein - mondta Ijád Allávi iraki ideiglenes kormányfő egy arab lapban hétfőn megjelent interjúban. Az iraki börtönben őrzött, háborús és emberiség elleni bűnökkel, valamint népirtással vádolt volt iraki elnök és társai "nem azok az óriások, mint akiknek a média néha lefesti őket" - nyilatkozta Allávi az al-Hajat című londoni székhelyű arab lapnak. "Szaddám Huszein szóbeli üzenetet küldött nekünk, amelyben kegyelmet kért, és azt hangoztatta, hogy ő és társai rossz szándék nélkül, csak a köz érdekében cselekedtek" - folytatta a miniszterelnök.

Az iraki-iráni kapcsolatokról szólva Allávi visszafogott hangot ütött meg, kijelentve, hogy amikor az iraki belügyekbe való iráni beavatkozásról szólt, nem a kormány részéről történő beavatkozást értett alatta. A beavatkozás "inkább bizonyos köröktől ered, amelyek egyes vallási áramlatokat támogatnak". Ez volt az eset Muktada asz-Szadr vallási vezetővel és követőivel is, nem vallási mozgalomként tekintettünk rájuk, hanem a jogállam megtámadóiként".

A síita muzulmán Iránban egyes politikusok megfogalmazták, hogy Iránnak támogatnia kellene Szadr mozgalmát az amerikai hadsereg és Nedzsef síita szent város feletti ellenőrzéséért folytatott harcában. A hivatalos iráni álláspont szerint Teherán nem támogat egyetlen iraki csoportot sem.
   
Az iraki biztonsági helyzettel kapcsolatban Allávi megjegyezte, hogy négy merényletet kíséreltek meg ellene június végi hivatalba lépése óta, a legutóbbit öt nappal ezelőtt. A dubaji al-Arabíja televíziónak kijelentette, hogy a jövő hónaptól az iraki biztonsági helyzet jelentős javulását várják.
   
Allávi vasárnap Londonban Tony Blair brit miniszterelnökkel tárgyalt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK