Már több mint száz emberéletet követelt a Karib-tenger térségét sújtó újabb hurrikán. A Jeanne miatt Haitin 90-en, a dominikai köztársaságban pedig 14-en vesztették életüket, több embert pedig eltűntként tartanak nyilván. A hatalmas pusztulást okozó Ivant követő újabb vihar most a Bahamák felé tart.

Több mint kilencven ember halálát okozta a Jeanne trópusi vihar Haitin, ahol a heves esőzések áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak. Több ember eltűnt. Az ítéletidő főként az ország északi részét sújtotta.

Az év eleji fegyveres lázadás után a karibi országba vezényelt ENSZ-békefenntartók beszámolói szerint legalább ötvenen vesztették életüket Gonaives város térségében, amelyet hirtelen áradás öntött el. Az áldozatok száma azonban még nőhet. A haiti polgári védelem szerint harminc ember az ország északnyugati részén halt meg, Haiti más vidékeiről pedig tíz további halálos áldozatról érkezett jelentés. A természeti csapás következtében legalább 380-an sérültek meg.

Gérard Latortue ideiglenes haiti miniszterelnök katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánította Gonaives város térségét, és azonnali segítséget kért a nemzetközi közösségtől. A város nagy részén és a környező mezőgazdasági területeken vasárnap derékig érő víz állt, a mentőalakulatok nagy nehézségek árán tudták csak kimenekíteni az embereket. A mentésben az országban tartózkodó ENSZ-alakulatok is segítenek.

Latortue szerint "2004 szörnyű év volt". Alig négy hónapja ugyanis több mint háromezer ember vesztette életét az ugyancsak heves esőzések okozta áradásokban, a dominikai határ mentén fekvő településeken.

A Jeanne előzőleg a - Haitivel egy szigeten, de annak a keleti részén fekvő - Dominikai Köztársaságban pusztított. Itt tizennégy ember halt meg, 30 ezren pedig kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat. A Jeanne jelenleg a Bahama-szigetek felé tart. Ez a vihar már negyedik ebben az évadban, amely a Karib-tenger térségét sújtja. Augusztusban jött a Charley, őt követte a Frances, majd az Ivan, amely több mint 100 emberéletét követelt.

MTI/[origo]