Jóváhagyta a szenátus az új CIA-igazgató jelölését

2004.09.23. 9:33

77 támogató szavazattal 17 ellenében hagyta jóvá az amerikai szenátus Porter Goss jelölését a CIA igazgatói posztjára. Gosst George Bush elnök jelölte a távozó George Tenet helyére. A leendő igazgató ellenzői szerint politikailag túlságosan kötődik Bushhoz.

Jóváhagyta az amerikai törvényhozás felsőháza Porter Goss jelölését az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) élére. A szenátus szerdai ülésén a jelenlévők 77 támogató szavazattal, 17 ellenszavazat mellett egyeztek bele, hogy Goss foglalja el a CIA néhány hónapja megüresedett igazgatói székét. A 65 éves republikánus párti képviselő - akit George Bush amerikai elnök jelölt ki a posztra - beiktatásának időpontja egyelőre nem ismert.

A szavazáson valamennyi ellenszavazatot demokrata párti szenátorok adták le, köztük olyan ismert személyiségek, mint Ted Kennedy, Hillary Clinton (Bill Clinton volt amerikai elnök felesége) és John Rockefeller, a szenátus hírszerzési bizottságának a vezetője. A "nemmel" szavazók közül többen azért kérdőjelezték meg Goss alkalmasságát, mert szerintük politikailag túlságosan elkötelezett George Bush elnök mellett. Goss ugyanis június elején aktívan részt vett abban a kampányban, amelyet Bush demokrata párti kihívója, John Kerry külpolitikai nézetei ellen indított.

Goss a CIA igazgatói posztjáról július 11-én távozott George Tenet helyébe lép. Tenet a CIA-t érő bírálatok kereszttüzében távozott az igazgatói tisztségből. A 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekményekkel kapcsolatos hírszerzési kudarcok mellett a legtöbben azt rótták fel az ügynökségnek, hogy az iraki háború előtt nem volt elég körültekintő az arab ország állítólagos tömegpusztító fegyvereivel kapcsolatos felderítés során.

KAPCSOLÓDÓ CIKK