Megrongálták a náci-unoka kiállítását

2004.09.23. 17:55

Megrongálta a Berlinben látható Flick-kiállítás két műtárgyát egy fiatal nő. A rongáló szétszedett két installációt és ugrálni kezdett rajtuk. A kedd este nyílt kiállítást több támadás érte, mert egyesek szerint a kiállított műtárgyakat a tulajdonos nagyapjának vagyonából vásárolták, aki a II. világháborúban kényszermunkásokat foglalkoztató gyáraiból gazdagodott meg.

Anyagi kár okozása miatt indított eljárást a berlini rendőrség egy 35 éves nő ellen, aki megrongálta a nem rég nyílt Flick-kiállítás két műtárgyát. Az eset szerdán történt a tétovázó teremőrök szeme láttára. A rongáló az amerikai Gordon Matta Clark két installációját szemelte ki. Az első kiállítási tárgyra rátaposott és cigánykereket hányt rajta, miközben azt kiáltozta: Flick, most már megbocsátok neked, Flick, most már elégedett vagyok!

Ezután a Graffiti Truck elnevezésű installációt kezdte szétszedni. Állítólag ezen a műtárgyon is ugrált. A két teremőr még ekkor is habozott, mert szerintük a nő rendkívül agresszíven viselkedett. Végül is hívták felettesüket, aki kihívta a rendőrséget. A rendőrök előtt az elkövető nem ismeretlen, többször indult ellene vizsgálat anyagi kár okozása és tettlegesség miatt.

Friedrich Christian Flick 2500 darabos gyűjteményéből kedden este nyílt kiállítás Berlinben. A bemutatót sokan bírálták arra hivatkozva, hogy a tárgyak megvásárlására fordított pénzhez vér tapad. Friedrich Christian Flick annak a Friedrich Flicknek az unokája, aki a II. világháborúban gazdagodott meg, gyáraiban, bányáiban kényszermunkásokat is alkalmazott. A bírálók szerint a vagyonból Friedrich Christiannak is jutott.

A Flick-kiállításon nem a szerdai volt az első incidens. A hivatalos megnyitó napján egy férfi tiltakozásul a kiállítás ellen meztelenre vetkőzött, elkezdte borotválni a fejét és a mellét, hogy úgy nézzen ki, mint egy egykori fogoly.

KAPCSOLÓDÓ CIKK