Nem lesz büntetendő a házasságtörés Törökországban

2004.09.23. 19:23

Nem kerül be a házasságtörés a török büntető törvénykönyvbe. A török kormányfő kijelentette, hogy kormányával EU-konformmá tették a jogszabályokat, azonban nme tudja garantálni, hogy egy későbbi török kormány ne hajtaná végre a sokak által visszalépésnek tartott módosítást. A törvénymódosítás-tervezetért sokan bírálták Törökországot, az Európai Unió egyenesen megfenyegette a törököket, hogy nme kezdi meg a csatlakozási tárgyalásokat, amennyiben a házasságtörést büntetendő cselekedetté nyilvánítják.

A házasságtörés az eddigi elképzelésekkel ellentétben mégsem fog szerepelni bűntettként az új török büntető törvénykönyvben - ígérte meg csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török kormányfő.

"Egyetlen olyan szakasz sem kerül bele az új btk-ba, amelyet a jogszabály tervezete jelenlegi formájában nem tartalmaz, és ez vonatkozik a házasságtörésre is" - jelentette ki Erdogan útban Brüsszel felé. A török büntető törvénykönyv jelenleg nem rendeli büntetni a házasságtörést.

A török kormányfő ugyanakkor megjegyezte: nem garantálhatja azt, hogy a jövőbeli török kormányok az általa vezetett testület politikáját folytatják majd. "Én magam, a pártom és a kormányom elkötelezett a törvény jelenlegi tartalma mellett, arról azonban nem tudok nyilatkozni, hogy az utánam következők mit fognak tenni" - fogalmazott.

Mint mondta, Törökország "nagyon keményen dolgozott" annak érdekében, hogy teljesítse az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket, amelyeket a szervezet vezetői Koppenhágában fektettek le, s biztos abban, hogy a huszonötök decemberben úgy döntenek: megkezdik a tárgyalásokat Törökországgal.

"A koppenhágai kritériumok mindegyikét teljesítettük, így nincs ok arra, hogy ne kapjunk pozitív választ" - mondta a török kormányfő. Az iszlám irányvonalú török kormánypártra az EU részéről nyomás nehezedett, miután a megreformáláson átesett 78 éves török büntetőkódex egyik tervezett újítása, a házasságtörés büntethetővé tétele miatt kételyek merültek fel a török büntetőjogi reformok európai szellemiségével kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK