Bászájevet igéri az oroszoknak Maszhadov

2004.09.24. 17:59

Megígérte Samil Bászájev csecsen hadúr perbe fogását a beszlani túszmészárlásért Aszlán Maszhadov csecsen vezető. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy Bászájev személyesen még mindig nem ismerte el, hogy köze lett volna a majdnem négyszáz áldozatot követelő beszlani túszdrámához. Maszhadov arra kérte Putyint, hogy fejezze be a háborút a csecsenek ellen. A volt csecsen elnök ugyanakkor javaslatot tett arra is, hogy a háború lezárása után nemzetközi törvényszék vizsgálja ki a szemben álló felek által elkövetett bűntetteket.

Samil Bászájev csecsen hadúr perbe fogását ígérte meg pénteki közleményében Aszlan Maszhadov volt csecsen elnök. A szakadár vezető kijelentette, hogy a jelenlegi háborús helyzetben nincs lehetőség a bűntettek kivizsgálására, de amint sikerült megállapodni Oroszországgal a békéről, újra előveszik az ügyeket.

"Felelősséggel bejelentem, hogy a háború után azokat a személyeket, akik illegális cselekményekben bűnösek - beleértve Samil Bászájevet -, kiszolgáltatjuk a bíróságoknak" - ígérte meg egy csecsen weblapon közzétett közleményében Maszhadov.

A volt csecsen elnök azt javasolta, hogy nemzetközi törvényszék vizsgálja ki a háborús bűntetteket, mindkét oldalon. Maszahdov ugyanakkor felhívást intézett Putyin elnökhöz a békekötésre. "Ha leülünk, fél órán belül békét köthetünk Csecsenföldön" - ígérte a csecsen vezető.

Beszlan kapcsán Maszhadov megjegyezte, hogy a túszdráma Oroszország csecsen politikájának a következménye. "Ez válasz arra a népirtó háborúra, amelyet az orosz vezetés a csecsenek ellen indított, amelyben az orosz hadsereg 250 000 embert ölt meg, köztük 42 000 gyereket" - figyelmeztetett Maszhadov.

Oroszország-szerte elfogadott ténynek számít, hogy a beszlani tragédiához köze van a fanatizmusáról és kegyetlenségéről ismert Samil Bászájev csecsen hadúrnak - Maszhadov egykori fegyvertársának.

Bászájev azonban még nem jelentette be hivatalosan, hogy részt vett a túszejtés megtervezésében vagy kivitelezésében. Mivel eddig nem tett bejelentést, sokan kételkednek abban, hogy Bászájevnek köze lett volna a véres akcióhoz.

Badreddin Beino, az ammani székhelyű Arab-Kaukázusi Tanulmányok Központjának vezetője szerint nem hiteles az a jelentés, amelyet a honlap közzétett  Bászájev részvételéről az akcióban - írja az Al-Dzsazíra arab hírtelevízió honlapja.

Beino elmondta, hogy jelenleg megpróbálnak kapcsolatba lépni Bászájevvel, hogy meggyőződjenek róla, valóban tőle származik-e az említett közlemény. A kutató szerint az egyetlen hiteles forrás az lenne, ha Bászájev a nyilvánosság előtt ismerné el, hogy köze volt az akcióhoz.

Ugyanakkor Beino óva intett attól, hogy a hadúrral kapcsolatban bárki az interneten közzétett közlemények alapján vonjon le következtetéseket, Bászájev ugyanis nem használja ilyen célra a világhálót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK