Tojást és követ dobtak az ukrán kormányfőre

2004.09.24. 12:10

Egy tojást és feltehetően egy követ dobtak ellenzéki aktivisták az ukrán kormányfőre, aki az októberi elnökválasztáson is indul. A kő úgy megsebeítette az elnökjelöltet, hogy kórházba kellett szállítani. Támadóját a helyszínen őrizetbe vették.

Megtámadták és megsebesítették pénteken Viktor Janukovics ukrán miniszterelnököt, elnökjelöltet. Janukovicsot egy éles fémtárggyal sebezték meg, amikor megérkezett a Kárpátok melléki Egyetemre, a nyugat-ukrajnai  Ivano-Frankivszkban. A miniszterelnököt kórházba szállították - közölte Janukovics sajtószóvivője. Anna Herman szerint Janukovics élete nincs veszélyben, és a támadót is azonnal őrizetbe vették.

Az incidens péntek reggel történt, amikor a miniszterelnök leszállt egy autóbuszról az egyetem előtt. Janukovicsot ekkor egy tojással, majd valamilyen éles, kemény tárggyal (egyes jelentések szerint kővel) dobták meg, amely a sérülését okozta. A biztonsági őrség egy gépkocsiba ültette át a miniszterelnököt, amely kórházba vitte őt.

Janukovics kísérete a Mi Ukrajnánk nevű ellenzéki tömb radikális elemeit tette felelőssé az incidensért. Ezt a csoportosulást Viktor Juscsenko vezeti, aki Janukovics kihívója az október 31-ére kiírt ukrajnai elnökválasztáson. Janukovics szóvivője szerint a Mi Ukrajnánkhoz tartozó szélsőséges elemek olyannyira agresszíven viselkedtek a helyszínen, hogy a biztonsági őrség kénytelen volt megfelelő intézkedéseket hozni.

A pénteki incidens minden bizonnyal olajat önt a már amúgy is meglehetősen felhevített választási kampány tüzére. Szeptember elején Juscsenko megbetegedett: kampányfelelősei és saját állítása szerint politikai ellenfelei megmérgezték. Az ukrán ügyészség és a parlament vizsgálatot folytat ebben az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK