John Howard ausztrál kormányfő a választási kampány kezdetén elmondott beszédében kijelentette, hogy a 850 ausztrál katona mindaddig Irakban marad, amíg szükség lesz rájuk. Biztonsági szakértők szerint az iraki háborút támogató ausztrál jobboldal és az azt ellenző munkáspárt közötti ellentét sérülékennyé teheti az országot a március 11-i, 191 halálos áldozatot követelő madridi vonatrobbantásokhoz hasonló terrorcselekményekkel szemben.

John Howard ausztrál kormányfő a választási kampány kezdetén elmondott kormánybeszédében vasárnap kijelentette: a 850 ausztrál katona mindaddig Irakban marad, amíg szükség lesz rájuk. Howard, akinek liberális-nemzeti koalíciója nyolc éve vezeti az országot, és újabb megmérettetésre készül az október 9-i parlamenti választásokon, az észak-ausztráliai Brisbane-ban tartott négyórás beszédében hangsúlyozta: "Népszerű vagy sem, nem habozhatunk megtenni mindent, ami jogunkban áll, hogy megvédelmezzük Ausztráliát és az ausztrál népet a terrorizmus veszélyével szemben".

Biztonsági szakértők szerint az iraki háborút támogató jobboldal és az azt ellenző munkáspárt közötti ellentét sérülékennyé teheti Ausztráliát a március 11-i, 191 halálos áldozatot követelő madridi vonatrobbantásokhoz hasonló terrorcselekményekkel szemben. Mark Latham, a balközép Ausztráliai Munkáspárt vezetője választási győzelme esetére az ausztrál csapatok Irakból történő kivonását ígérte karácsony előtt.

Ausztrália indonéziai nagykövetsége ellen szeptemberben gépkocsiba rejtett pokolgéppel merényletet követtek el, amelynek következtében kilencen meghaltak és több mint száznyolcvanan megsebesültek.