Az új boszniai belügyminiszter elrendelte Radovan Karadzic egykori szerb elnök és Ratko Mladic volt vezérkari főnök őrizetbe vételét háborús bűnök miatt. A boszniai Szerb Köztársaság az egyetlen olyan volt jugoszláv utódállam, amely egyetlen háborús bűnöst sem tartóztatott le a háború vége óta eltelt kilenc évben.

Radovan Karadzic egykori boszniai szerb elnök és vezérkari főnöke, Ratko Mladic, valamint háborús bűnök miatt körözött más szökevények őrizetbe vételét rendelte el kedden az új boszniai szerb belügyminiszter, Darko Matijasevic.
   
"A háborús bűnökkel vádolt személyek előállítását és a hágai Nemzetközi Törvényszék részére történő kiadatását célzó intézkedések végrehajtásában nem fogunk habozni" - jelentette ki Matijasevic újságírók előtt. A letartóztatási parancs kiadása után egy szerb rendőri elitegység - amerikai hírszerzők adatainak felhasználásával és nyugati szakértők segítségével - hajszát indított Mladic után - közölte egy nevének elhallgatását kérő magas rangú rendőrtiszt. A rendőri illetékes szerint az egykori vezérkari főnök körül szorul a hurok, és várhatóan rövidesen kézre kerül.

A belügyminisztert, aki előzőleg ezredesi rangban a hadseregben szolgált, szeptember közepén nevezték ki, miután júniusban Paddy Ashdown, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője elődjét, Zoran Djericet leváltotta azzal a váddal, hogy akadályozza a Radovan Karadzic elfogására irányuló nemzetközi erőfeszítéseket. A boszniai Szerb Köztársaság az egyetlen olyan volt jugoszláv utódállam, amely egyetlen háborús bűnöst sem tartóztatott le a háború vége óta eltelt kilenc évben.
   
Karadzicot és Mladicot a Nemzetközi Törvényszék 1995-ben népirtással, háborús bűnökkel és emberiesség elleni bűntettekkel vádolta meg.