Alkotmányellenesnek minősítette szerdán New Yorkban egy szövetségi bíró a terrorizmus elleni harc jogi fegyverének számító USA-PATRIOT törvény egy rendelkezését. Emberi jogi szervezetek szerint a törvény súlyosan sérti a szabadságjogokat, mivel lehetővé teszi a lehallgatás, az elektronikus megfigyelés és más titkosszolgálati eszközök indokolatlanul széles körű alkalmazását.

Az USA PATRIOT amerikai hazafit jelent, de egyben gondosan megkomponált betűszó is: Egyesítjük és Erősítjük Amerikát a Terrorizmus Feltartóztatásához és Akadályozásához Szükséges Megfelelő Eszközök Biztosításával (Uniting and Strenghtening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism). Victor Marreo bíró az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű jogvédő szervezet panaszára hozta meg döntését az amerikai igazságügyi minisztérium ellenében.

A törvény a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) felhatalmazza arra, hogy  bizalmas pénzügyi adatokat követeljen cégektől a terroristák utáni nyomozás keretében. A törvény értelmében a szövetségi nyomozóknak nem kell bebizonyítaniuk illetékes bírónak, hogy az adatokra valóban szükség van, a cégek pedig nem támadhatják meg jogi úton a követelést.

Az igazságügyi tárcát beperlő jogvédő szervezet szerint az FBI-nak biztosított jog sérti az Egyesült Államok alkotmányát, és ezt az érvelést elfogadta a New York-i bíró. A bírói döntés a kormány terrorizmus-ellenes politikájának újabb korlátozását jelenti. Az amerikai legfelsőbb szövetségi bíróság júniusban úgy határozott, hogy terrorizmus gyanújával a guantánamói haditengerészeti bázison fogva tartott külföldiek amerikai bírósághoz fordulhatnak és megtámadhatják őrizetbe vételük jogosságát.

A kongresszus az Egyesült Államok elnökét a 2001 szeptember 11-i terrortámadások után széles körű többlethatalommal ruházta fel a terrorizmus elleni harc jegyében, így egyebek közt azzal a joggal, hogy meghatározatlan ideig vádemelés nélkül fogva tarthassák a kubai bázison az "ellenséges harcosnak" minősített terroristagyanús személyeket.

Emberi jogi szervezetek szerint az USA PATRIOT törvény súlyosan sérti a szabadságjogokat, mivel lehetővé teszi a lehallgatás, az elektronikus megfigyelés és más titkosszolgálati eszközök indokolatlanul széles körű alkalmazását. A jogszabályköteget 2001-ben a szenátus 98 szavazattal 1 ellenében, a képviselőház pedig 357 szavazattal 66 ellenében fogadta el négy évre szóló hatállyal.