Tévesen állította egy belga napilap, hogy Európában hazánkban a legmagasabb a fogvatartottak között az öngyilkosságok aránya, állítja a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának általános helyettese. A lapban megjelentekkel ellentétben Magyarországon 10 ezer fogva tartottra nem 47,5, hanem 4,7 öngyilkosság jut.

Az Európa Tanács tagállamai között Magyarország áll az élen a fogvatartottak öngyilkosságait illetően - közölte szerdán az MTI, a La Soir című belga napilap cikkére hivatkozva. A lap az Európa Tanács kedden közzétett, börtönviszonyokkal foglalkozó statisztikáját idézi. E szerint Magyarországon 10 ezer fogvatartottra  47,5 öngyilkosság esik. Ezt követi Szlovénia, ahol az öngyilkosságok átlaga 33,3, majd pedig Dánia, ahol 30,9 öngyilkosság jut 10 ezer elítéltre. Az Európa Tanács 45 tagállamának átlaga 8,5.

"A lapban közölt statisztikák nem felelnek meg a valóságnak, valószínűleg elírtak egy tizedesvesszőt" - kommentálta az [origo]-nak a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának általános helyettese. Csóti András dandártábornok elmondta: tavaly kilenc öngyilkosság történt a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben, ez pedig 10 ezer fogva tartottra vetítve 4,7, nem pedig 47,5 öngyilkosságot jelent.

Csóti szerint hazánk az elítéltek öngyilkossága tekintetében évek óta a középmezőnyben van. 2002-ben például 3,2, 2000-ben pedig 4,9 öngyilkosság jutott 10 ezer elítéltre. A lista élén hagyományosan Szlovénia áll, majd pedig Belgium, Dánia és Franciaország következik a rangsorban.