A megújuló energiaforrásokra koncentrál Kovács

2004.09.30. 17:31

Ismertette energetikai biztosi programját az Európai Bizottság előtt Kovács László. Kovács szerint minden tagállamban végig kell vinni a piacliberalizációt, hogy valódi piaci verseny alakuljon ki az energiaszolgáltatók között. A biztos elsősorban a megújuló energiaforrások fontosságáról beszélt. Hozzátette azt is, hogy nemzetközi szerződésekkel kell szavatolni az unió zavartalan energiaellátását. Kovács biztosi munkájához az Európai Parlament segítségét kérte.

Elsősorban a megújuló energiaforrásokra koncentrált Kovács László, az Európai Unió energetikai biztosa. Kovács elmondta, hogy szerinte a kibővült Európai Unió legfontosabb programja a következő években a tagfelvétel utáni konszolidáció lesz.

Kovács elmondta, hogy a legfontosabb feladatok egyikének az energiapiac-liberalizáció következetes végigvitelét tekinti. Elmondta, hogy a piac felszabadításával a munka nem fejeződött be. El kell érni, hogy minden egyes uniós tagországban valódi verseny alakuljon ki az energiaszolgáltatók között.

Hosszan beszélt az energetikai biztos a megújuló energiaforrások fontosságáról. Kovács szerint a terület eddig nem élvezett súlyának megfelelő figyelmet. Az eddigi gyakorlattal szemben Kovács a páneurópai eszme egyik alappillérévé tenné a kérdést.

Kovács szerint szakterületének legfontosabb célkitűzése, hogy az Unióban minél több energiát termeljenek megújuló forrásokból, minél alacsonyabb áron. Kovács elmondta, hogy ehhez támogatni kell az ilyen technológiákkal foglalkozó cégeket, hogy az Unió piacain kívül is sikeresen szerepelhessenek. Célul tűzte ki, hogy az Európai Unió összes energiatermelésének egyharmadát megújuló forrásból nyerje.

Mivel az Unió jelenleg a felhasznált energia nagy részét külföldről vásárolja, megfelelő nemzetközi szerződésekkel csökkentené a kiszolgáltatottság kockázatát. Kovács elsősorban Oroszországot említette mint nagy energiabeszállítót, de jó viszonyra kell törekedni az OPEC-tagállamokkal is. Szintén megemlítette Ukrajnát mint fontos energia-tranzitországot és Kínát mint olyan nagy fogyasztót, amellyel mindenképpen meg kell egyezni az egészséges paici viszonyok fenntartása érdekében.

Kovács energetikai biztosi programjának megvitatása jelenleg folyik az Európai Bizottságban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK