Kettős merénylet Bagdadban: 37 halott

2004.09.30. 14:35

Harmincheten haltak meg abban a merényletben, amelyet csütörtökön követtek el iraki szélsőségesek Bagdad nyugati részén. Az első bomba egy avatóünnepségen robbant, a második pokolgép pedig akkor lépett működésbe, amikor a helyszínre érkező amerikai katonák megpróbáltak segíteni a sebesülteken. Ugyancsak csütörtökön újabb tíz túszt ejtettek Irakban.

Kórházi és katonai források szerint 37 halálos áldozata van annak a robbantásos merényletnek, amit Bagdad nyugati részén egy amerikai katonai járműoszlop közelében követtek el. Iraki lázadók csütörtökön két pokolgépet robbantottak fel. Az első jelentések még 16 áldozatról és 50 sebesültről számoltak be.

Az első pokolgép egy szennyvízelvezető csatorna ünnepélyes avatásán robbant fel. Néhány perccel később egy másik robbanás rázta meg a környéket, szemtanúk szerint akkor, amikor amerikai katonák megpróbáltak segíteni az első robbantás sebesültjein.

Ugyancsak csütörtökön tíz újabb túszt ejtettek iraki szélsőségesek - közölte az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. A tévé szerint hat iraki, két libanoni férfiról és két indonéziai nőről van szó, akik állítólag valamennyien egy villamosenergetikai cég alkalmazottai. A túszokat az az Iraki Iszlám Hadsereg tartja fogva, amely a két francia újságírót is elrabolta. A túszejtők egyelőre nem követeltek váltságdíjat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK