Amerika továbbra is elutasítja a kiotói egyezményt

2004.10.01. 1:47

Kofi Annan ENSZ-főtitkár csütörtökön üdvözölte, hogy az orosz kormány a globális felmelegedést előidéző légköri szennyeződés csökkentésére hivatott kiotói egyezmény ratifikálását javasolta a dumának, az amerikai külügyi tárca viszont jelezte, hogy az Egyesült Államok továbbra sem kér az 1997-ben aláírt nemzetközi megállapodásból.

Az orosz parlamenti jóváhagyásával hatályba léphet az egyezmény, ami Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint az első jelentős intézkedés lesz a felmelegedés világra szóló kihívásaival szemben. A főtitkár szóvivője szerint az emberiség biztonságának és jólétének a központ kérdéséről van szó és sürgősen cselekedni kell.

Az amerikai kormány csütörtökön értésre adta, hogy változatlanul elutasítja a kiotói egyezményt. "Az Egyesült Államok álláspontja a kiotói egyezményről nem változott" - jelentette ki Richard Boucher, a külügyminisztérium szóvivője. Leszögezte, minden nemzet maga dönti el, hogy a ratifikálás egybeesik-e nemzeti érdekeivel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kormánya csütörtökön zöld utat adott az 1997-ben aláírt egyezmény ratifikálásának. A duma jóváhagyásával a nemzetközi egyezmény életbe léphet, mivel ennek az a feltétele, hogy legalább 55 ország ratifikálja, és a ratifikáló országok együtt a légkörbe kibocsátott széndioxid legalább 55 százalékáért legyenek a felelősek.

Az egyezményt 125 ország ratifikálta ugyan, de ezek részesedés együtt is az üvegházhatást előidéző széndioxid mennyiségének csak a 44 százalékát tette ki. A széndioxid 35 százalékát kibocsátó Egyesült Államok távolmaradásával a Oroszországtól függött, hogy az egyezmény hatályba lépjen. Oroszország a légkörbe bocsátott széndioxid 17 százalékáért felelős.

George Bush amerikai elnök 2001-ben Bill Clinton előző elnök politikájával szakítva úgy döntött, hogy az Egyesült Államok nem ratifikálja az egyezményt, mivel az túlságosan is terhes lenne az amerikai gazdaságnak, sőt még az aláírást is visszavonták az okmányról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK