Független politikusok szerint páratlan lehetőség a török EU-csatlakozás

2004.10.01. 18:33

Páratlan lehetőség az EU számára a török csatlakozás - érvelt az iszlám ország felvétele mellett egy politikusokból álló független, nemzetközi csoport.  A volt külügyminiszterekből és államfőkből álló csoport szerint a török csatlakozás elengedhetetlen a világbékéhez, valamint az EU-nak a muzulmán világban is támogatnia kell a demokratizálás folyamatát.

Példátlan lehetőség és elengedhetetlen a szeptember 11. utáni világ békéjéhez Törökország felvétele az Európai Unióba - érvelt pénteken Párizsban egy politikusokból álló független bizottság.

Nem csak geostratégiai tényezők, de az európai országok szavahihetőségének megóvása is indokolja a csatlakozást - érveltek a Párizsban rendezett nyilvános vitán a csoport tagjai, akik mindemellett a török csatlakozás részrehajlástól mentes, tisztességes mérlegelését szorgalmazták. "Az egész az arab-muzulmán világban támogatnunk kell a demokratizálás folyamatát, erre jó lehetőséget kínál Törökország. Európa szavahihetőségéről van szó" - vélte Emma Bonino, egykori európai biztos.

A csoport, amely Martti Ahtisaari volt finn államfő elnökletével végezte vizsgálódásait, saját bevallása szerint azt szeretné elősegíteni, hogy a török csatlakozásról folyó vita a jelenleginél racionálisabb mederbe terelődjön. Tagjai között vannak egykori vagy ma is aktív politikusok, többek között Hans van den Broek holland és Bronislaw Geremek lengyel egykori külügyminiszterek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK