Izrael rakétacsapást mért egy gázai épületre

2004.10.01. 21:16

Egy izraeli helikopter három rakétát lőtt ki péntek este egy gázai épületre, amelyben helybeli lakosok szerint mosógépjavító műhely működött. Mint helyi orvosok közölték, négy járókelő megsérült a rakétacsapások körzetében, kettő közülük életveszélyesen.

A nap folyamán izraeli katonák százai vonultak fel a Gázai övezet határán, majd özönlötték el az egyik legzsúfoltabb palesztin menekülttábort. A művelet meghirdetett célja az volt, hogy kifüstöljék a táborból a palesztin szélsőségeseket, akik rakétákat lőnek ki onnan lakott izraeli területekre. Előzőleg egy palesztin rakétatámadás kioltotta két kisgyermek életét az izraeli Szderót városban.

Az izraeli hadsereg gyakran támad olyan épületeket a Gázai övezetben, amelyekről feltételezi, hogy palesztin szélsőségesek használják műhelyként kezdetleges fegyvereik, köztük vállról indítható rakétáik gyártásához.

Az Egyesült Államok felszólította pénteken Izraelt: "Csak arányos mértékben alkalmazzon erőt" katonai akciója során, és igyekezzék elkerülni, hogy a tisztogató hadművelet civil áldozatokkal járjon, mert a polgári lakosság körében okozott veszteségek nagymértékben hátráltatnák a béke érdekében tett erőfeszítéseket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK