Megegyeztek a kormánnyal és már nem fenyegetik a nigériai olajmezőket kitermelő társaságokat a Niger folyó deltavidékén tevékenykedő lázadó csoportok - jelentette be pénteken a nigériai elnöki hivatal.

A bejelentés azt követően hangzott el, hogy a New York-i árutőzsdén (NYMEX) első alkalommal 50 dollár felett, 50 dollár 12 centen zárt az olaj hordónkénti ára. Ezt a történelmi rekordot a bizonytalan nigériai helyzettel magyarázták a szakértők.

Olusegon Obasanjo nigériai államfő szóvivője elmondta, hogy a három napig tartó tárgyalások eredményeként a Niger deltavidékén tevékenykedő két egymással is szemben álló szervezet, a Niger-delta Népi Önkéntes Erők (NDPVF) és a Niger-delta Önvédelmi Csoportjai (NDV) beleegyezett abba, hogy beszüntet mindenféle fegyveres támadást. A két lázadó csoport megerősítette, hogy nem támadják meg az olajmezőket, sőt elfogadták, hogy tagjaikat lefegyverzik - közölte a szóvivő.

A megegyezés tényét megerősítette az NDPVF egyik képviselője. A szervezet vezetője, Mujahid Dokubo Asari a hét elején még arra szólította fel az országban jelen lévő nagy külföldi olajtársaságot, hogy október elsejével hagyjanak fel tevékenységükkel az országban, mert a szervezet "általános háborút" indít, és célpontnak tekint minden külföldi olajmunkást.

Nigéria a világ tíz legnagyobb olajexportőrének egyike. Napi 2,5 millió hordós termelése szinte teljes egészében a Niger deltavidékéről származik. A térségben mintegy három hete kezdődtek harcok. Az Amnesty International adatai szerint az összetűzésekben mintegy félezer ember halt meg.