Elfogadta a spanyol kormány az azonos neműek házasságát engedélyező törvény tervezetét. A jogszabály a heteroszexuális párokéhoz hasonló jogokat biztosítana a meleg pároknak is, beleértve az örökbefogadás jogát. A tervezetet ellenzi a spanyol katolikus egyház, valamint a konzervatív Néppárt. Amennyiben a spanyol parlament elfogadja törvényt, az ibériai ország lesz a harmadik európai állam, amelyik engedélyezi az egyneműek házasságát.

Elfogadta a spanyol kormány az azonos neműek házasságát lehetővé tévő törvény tervezetét. A kabinet pénteki ülésén jóváhagyott jogszabály a heteroszexuális házaspárokéval azonos jogokat biztosít a meleg és a leszbikus pároknak, beleértve az örökbefogadás jogát is. A parlament várhatóan hamar megszavazza a törvényt, amely így már a jövő év elejétől életbe léphet. Ezzel az erős katolikus hagyománnyal rendelkező és a homoszexualitást az 1975-ig tartó Franco-diktatúra végéig törvényileg is tiltó Spanyolország lesz a harmadik európai ország, amely törvényesnek ismeri el az azonos neműek házasságát.

"E törvénnyel Spanyolország Európa és a világ élvonalába kerül a polgártársaink millióit évszázadok óta sújtó diszkrimináció elleni küzdelemben" - mondta María Teresa Fernandez de la Vega miniszterelnök-helyettes pénteki madridi sajtóértekezletén, amelyben beszámolt a kormány döntéséről. A törvény legvitatottabb pontja, az örökbefogadás kapcsán kijelentette, hogy enélkül is gyermekek ezrei nevelkednek homoszexuális szülő mellett, és "50 tanulmány bizonyítja, miszerint nincs különbség a homoszexuális szülőkkel felnövő és a többi gyermek között". "A homoszexuálisok nem lehetnek többé másodrendű állampolgárok, nekik is meg kell adni a jogot a családalapításra" - mondta José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök, aki személyes ügyének tekinti ezen választási ígéret betartását.

Jóllehet a melegházasságok engedélyezése a katolikus egyház heves ellenállásába ütközik, a madridi szocialista kormány ebben az ügyben számíthat az egyre liberálisabb spanyol közvélemény támogatására. Egy július végi felmérés szerint a spanyolok 66,2 százaléka támogatja a saját nemükhöz vonzódók jogát a házasságra.

A katolikus egyház nyílt levélben szólította fel a képviselőket, hogy utasítsák el törvényt. Juan Antonio Martinez, a spanyol püspöki kar szóvivője kijelentette, hogy a homoszexuálisok házasságának elismerésével "vírust ültetnek be a társadalom testébe", "a törvény erejével hamis valutát erőltetnek rá, aminek negatív következményei lesznek a család intézményére".

Elutasítja a melegházasság legalizálását a konzervatív Néppárt (PP) is, amely válaszul a szocialisták kezdeményezésére az azonos neműek egyfajta élettársi viszonyának elismerését fogja javasolni a parlamentben. Emberi jogi aktivisták szerint a madridi kormány "úttörő jelentőségű döntést" hozott azzal, hogy a meglévő családjogi törvényt módosítja, nem pedig egy külön jogszabályt alkot, amely kifinomultabb formában ugyan, de fenntartaná a hátrányos megkülönböztetést. Egyes lapjelentések szerint máris több mint százezer meleg pár vár, hogy egybekelhessen Spanyolországban, ahol de la Vega miniszterelnök-helyettes 4 millióra becsülte a homoszexuálisok számát. A spanyol homoszexuálisok a Chueca téren, a madridi melegnegyed központjában gyűlnek össze péntek este a "történelmi nap" megünneplésére.

Spanyolországban kívül Európában eddig csak Hollandiában és Belgiumban engedélyezték az egyneműek házasságát. Lehetőség van az azonos nemű párok egybekelésére Kanada hat tartományában, valamint az Egyesült Államok Massachusetts államában is. Valamilyen formában elismeri az egyneműek élettársi viszonyát több más nyugat-európai állam is, elsősorban az észak-európai országok. Svédországban és Dániában a lutheránus államegyház áldását is élvezik az egynemű párok.