Nyugaton élő arab elemzők azt találgatják, hogy az al-Kaida második számú vezetőjének tartott Ajman az-Zavahri hangkazettán kiadott pénteki üzenete az Egyesült Államok elleni újabb nagyszabású terrorista támadás előjátéka lehet. Norvégia és Dél-Korea fokozott biztonsági intézkedéseket tett. Magyarországon nem hoztak látható biztonsági intézkedéseket.

"Zavahri üzenete talán egy nagyszabású csapás előjátéka, amit az elnökválasztás előtt mérnének az Egyesült Államokra, esetleg Izraelre" - vélekedett a Londonban kiadott al-Kudsz al-Arabi arab napilap főszerkesztője, Abdel Bari Atvan. A főszerkesztő emlékeztetett arra, hogy az al-Kaida második számú vezetőjének tartott az-Zavahri arra hívta fel a fiatal muszlimokat, hogy ragadják magukhoz a kezdeményezést és indítsanak megelőző háborút, ami történetesen épp az Egyesült Államok által vallott koncepció a terrorizmus elleni harcban.

 

Egy másik londoni arab elemző, Jasszer asz-Szirri, az Iszlám Megfigyelő igazgatója azt fejtegette, hogy "az-Zavahri arra buzdította az al-Kaida híveit, hogy önállóan kezdeményezzék a hadműveleteket, válasszák meg a célpontokat és dolgozzák ki a megfelelő stratégiát, ne a központi parancsnokság utasításaira várjanak. Az akciók vezetésére hivatott, az al-Kaida központtól független regionális irányító szervek létrehozására szóló felszólítás arról tanúskodik, hogy decentralizálják a hálózatot, amely ezentúl a helyi - terrorista - csoportokra támaszkodik és beéri azok buzdításával".

 

Muntaszer az-Zajat, az iszlámista csoportok jogvédelmére szakosodott egyiptomi ügyvéd mindehhez hozzátette, hogy "az-Zavahri egyben véget akart vetni azoknak a híreszteléseknek, amelyek már halálhírét költötték vagy letartóztatásáról szóltak".

 

Norvégia és Dél-Korea fokozott biztonsági intézkedéseket tett közvetlenül azután, hogy pénteken az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel - köztük Magyarországgal - szembeni szervezett ellenállásra hívta fel a muzulmán világot - derült ki szombaton érkezett jelentésekből. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban bejátszott felhívás nyomán Norvégiában egy fokozattal, alacsonyról mérsékeltre emelték a rendőri biztonsági szolgálat (PST) készültségi szintjét. "Amikor Norvégiát ilyen közvetlenül fenyegetik, célszerű azt komolyan venni" - jelentette ki a PST főnöke. A skandináv ország hadereje részt vett az afganisztáni légicsapásokban, de az iraki háborút ellenezte az oslói kormány.

 

Dél-Koreában riadókészültségbe helyezték a biztonsági erőket, és szombaton rendkívüli ülést tartott a Nemzetbiztonsági Tanács (NSC). Ez a testület felügyeli az ország összes, biztonsági ügyekben érintett minisztériumát és szolgálatát, beleértve a hírszerzést, valamint a védelmi és a külügyi tárcát is. Az NSC szóvivője nem volt hajlandó részletezni, hogy mi hangzott el a tanácskozáson, csak annyit közölt, hogy azon részt vett mind a külügy-, mind a belügyminiszter és több más, a biztonságpolitikában érintett vezető tisztségviselő. Az ismeretessé vált, hogy az ázsiai országban fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a repülőtereken, a kikötőkben, a kormányzati épületeknél és más kiemelt helyszíneken.

 

Az al-Kaida második számú embere, Ajman az-Zavahiri a muzulmán világhoz intézett pénteki felhívásban többek között azt mondta: "Nem szabad megvárnunk, hogy az amerikai, brit, francia, zsidó, dél-koreai magyar vagy lengyel erők Egyiptom, az Arab-félsziget, Jemen és Algéria földjére lépjenek..., kezdjük meg most az ellenállást." Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA elemzői szombati jelentés szerint hitelesnek találták az arab hírtévé által leadott hangfelvételt.