Visszalépett a román liberális elnökjelölt

2004.10.02. 20:38

Lemondott a román Nemzeti Liberális Párt elnöki tisztéről és a liberális-demokrata pártszövetség államfő-jelöltségéről Stolojan volt román miniszterelnök. A megviseltnek látszó politikus rossz egészségi állapotával indokolta váratlan visszavonulását a politikai életből.

Váratlan fordulatra került sor a román politikai életben. Lemondott a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztéről és a liberális-demokrata pártszövetség államfő-jelöltségéről Theodor Stolojan volt román miniszterelnök. Lemondását maga Stolojan jelentette be szombat este rendkívüli sajtóértekezleten Bukarestben.

A megviseltnek látszó politikus rossz egészségi állapotával indokolta váratlan visszavonulását a politikai életből. A PNL elnöke közölte, hogy a pártvezetői funkciókat átruházta Calin Popescu Tariceanura, a PNL egyik alelnökére, aki az előző parlamenti ciklusban (1996-2000) kormányzó jobb-közép koalíciós kormány ipari és kereskedelmi minisztere volt.

Stolojan azt is bejelentette, hogy kénytelen lemondani a PNL és a Demokrata Párt (PD) társelnöki tisztségéről is. Végül meggyőződését fejezte ki, hogy visszavonulása ellenére az ellenzéki pártszövetségnek minden esélye megvan rá, hogy az őszi általános választásokon leváltsa a hatalomból a jelenleg kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PSD).

A román ellenzéki pártkoalíció másik társelnöke és kampányfőnöke, Traian Basescu, a PD vezetője, Bukarest júniusban újraválasztott főpolgármestere könnyekig meghatódva köszönte meg Stolojannak a közreműködést a pártszövetség létrehozásában.

Román médiaforrások szerint a liberális, illetve a demokrata párt, valamint a pártkoalíció vezetői várhatóan néhány napon belül eldöntik, ki legyen a politikai szövetség államfőjelöltje a november 28-i romániai parlamenti és elnökválasztásokon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK