Választási kampánytéma lett a magyar zsidóktól a II. világháborúban elrabolt aranyból és műkincsekből az Egyesült Államokban. Kerry demokrata elnökjelölt és egy befolyásos republikánus szenétor egy időben indított támadást a Fehér Ház ellen az "aranyvonat" ügyében. Mindketten azt akarják elérni, hogy a Bush-kormány kárpótolja azokat a magyar zsidókat, akiknek az aranyát és műkincseit amerikai katonák lopták el a hírhedt "aranyvonatról".  Amennyiben Bushék hajlandóak kártérítést adni, ez lenne az első alkalom, hogy az Egyesült Államok bárkinek is kártérítést ad a holokauszt során elszenvedett sérelmekért.

Választási kampánytéma lett a magyar zsidóktól elrabolt műkincseket és nemesfémet szállító "aranyvonatból" az Egyesült Államokban. John Kerry demokrata elnökjelölt és Bush elnök egy befolyásos republikánus támogatója egy időben hozták elő a témát.

Kerry egy gyűlésen arra sürgette az elnököt, hogy "gyorsan és becsületesen oldja meg az 'aranyvonat' ügyet.". Ugyanakkor Ileana Ros-Lehtinen, floridai republikánus szenátor levélben fordult Karl Rove elnöki tanácsadóhoz, amelyben a magyar zsidók kártalanítását sürgette. Arra kérte Rove-ot, hogy "segítsen megoldani ezt a kellemetlen ügyet és segítse idejében kárpótolni a túlélőket" - írja a The Hill, az amerikai kongresszus lapja.

Ros-Lehtinen választókörzetében jelentős zsidó közösség él, ezért tartja fontosnak a republikánus szenátor azt, hogy Bush kárpótlást nyújtson a magyar zsidóknak. "Ha sikerül megoldani az ügyet, az mindkét fél számára győztes helyzetet teremtene, amelyben az amerikai kormányzat konstruktív szerephez jutna. De a Fehér Ház vonakodik attól, hogy beavatkozzon." - nyilatkozta az ügyről a szenátor.

A magyarországi holokauszt túlélői néhány éve pert indítottak az Egyesült Államok ellen, mert az USA hadserege nem szolgáltatta nekik vissza a műkincseiket és arany ékszereiket szállító vonat rakományát.

A II. világháborúban a Magyarországot megszálló német csapatok elrendelték, hogy a magyar zsidók értékes ingóságait: nemesfémet, műkincseket, perzsaszőnyegeket szállítsák nyugatra. 1945 májusában az "aranyvonatot" az előrenyomuló amerikai csapatok foglalták le, és Salzburgba irányították. Azt ígérték, hogy a korabeli áron 50 és 120 millió dollár érték közti rakományt visszajuttatják a jogos tulajdonosoknak. Ez azonban nem történt meg.

A pályaudvarokon várakozó szerelvényt közlegények és tisztek egyaránt megdézsmálták. A megmaradt rakományt az amerikai hadsereg egyszerűen elárverezte, mondván, nem sikerült kideríteni, kik a jogos tulajdonosok.

Amennyiben a túlélők és az örökösök győznek, és a bíróság fizetésre szólítja fel az Egyesült Államok kormányát, ők lesznek az elsők, akiket az USA a holokauszt során elszenvedett sérelmekért kárpótol.