Veszélyesebb az afrikai sáskajárás a háborúknál

2004.10.07. 20:05

Veszélyesebbnek ítélte az Északnyugat-Afrikában tomboló sáskajárást a helyi háborúknál az ENSZ egyik vezetője. Jan Egeland szerint a Mauritánia, Mali, Niger, Szenegál, Tunézia, Marokkó és Algéria egyes vidékeit letaroló természeti csapás olyan éhínséghez vezethet, amely könnyen humanitárius katasztrófával végződhet. Egeland további forrásokat kért a sáskaveszély leküzdéséhez.

Az északnyugat-afrikai országokon az elmúlt hetekben végigvonuló többmilliárd sáska több kárt okoz, mint a fekete kontinensen jelenleg dúló fegyveres konfliktusok - jelentette ki csütörtökön az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese.

 

A sáskajárás "sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint a kontinensen jelenleg vívott háborúk, Darfúrt (a harcok sújtotta nyugat-szudáni tartományt) is beleértve" - mondta Jan Egeland Genfben tartott sajtótájékoztatóján.

 

Az utóbbi három-négy hónapban a sáskák letarolták Mauritánia, Mali, Niger, Szenegál, Tunézia, Marokkó és Algéria egyes vidékeit. Jan Egeland elmondta, hogy az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) tavasszal 9 millió dollárt kért a sáskahad elleni fellépéshez, ám mindössze néhány százezer dollárt kapott. Ma már a sáskaveszély leküzdésére 100 millió dollár sem lenne elegendő, mondta az ENSZ-tisztviselő, a nemzetközi közösség segítségét kérve egy még a jelenleginél is súlyosabb természeti csapás megelőzéséhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKK