Mindkét fél ünnepelt, bár szakértők szerint döntetlenre végződött George W. Bush amerikai elnök és demokrata kihívója, John Kerry második televíziós vitája péntek este. A fő téma ismét Irak volt. A BBC tudósítója szerint lényeges különbség a jelöltek stílusában volt: Bush úgy beszélt, mint egy prédikátor, Kerry pedig, mint egy ügyvéd.

Másodszor is összemérte erejét a nyilvánosság előtt George W. Bush amerikai elnök és John Kerry, a demokraták jelöltje. A péntek esti vita előtt inkább Bushnak volt oka izgulni, hiszen az első nyilvános vita után Kerry jelentősen feljött a közvélemény kutatások szerint. Az első vita kudarca azonban felébresztette Busht, aki ezúttal sokkal inkább elemében volt, többször támadta nyíltan Kerry-t és a válaszai is keményebbek voltak a CNN szerint. Az előzőhöz hasonlóan a mostani vitát is Irak uralta, de szó esett a gazdaságról, az adórendszerről és az egészségügyi ellátásról is.

Kerry azzal vádolta Busht, hogy elsiette az iraki háborút, az elnök azonban úgy vélte, hogy Szaddám Huszein olyan egyedülálló fenyegetést jelentett, ami ellen fel kellett lépni. Bush ismét előhozakodott azzal az árvvel, hogy Kerry folyamatosan változtatja Irakkal kapcsolatos álláspontját. "Nem tudom, hogyan lesz képes vezetni ezt az országot háború és bizonytalanság idején, ha állandóan meggondolja magát" - idézi a BBC News. Kerry azzal vágott vissza, hogy a háború igazságtalan és drága volt, hiszen Irakban máig nem találtak tömegpusztító fegyvereket. A beavatkozás pedig bizonytalanságba sodorta Irakot és csalódást okozott mindenkinek.

A belpolitikai témák közül Kerry többek között a költségvetési hiányt és a növekvő munkanélküliséget kérte számon. "Az első elnök 72 éve, aki munkahelyeket szüntet meg" - mondta. Az elnök azzal védekezett, hogy a gazdasági visszaesés csak a kormányzat gyors és hatékony beavatkozásának köszönhetően nem nyúlt hosszabbra. Kerry szerint azonban Bush adópolitikája csak a gazdagoknak kedvező.

A BBC tudósítója szerint a mostani vitát jelentős mértékben meghatározta Bush és Kerry teljesen eltérő stílusa. Bush úgy beszélt, mint egy szenvedélyes hitszónok, Kerry pedig, mint egy ügyvéd. Bár a demokraták és a republikánusok is saját győzelmüket ünnepelték, a vita után készített felmérések szerint a többség döntetlenre értékelte az összecsapást.

Bush és Kerry jelenleg holtversenyben állnak egymással, a CNN által idézett közvélemény kutatások szerint mindkettejük támogatottsága 49 százalékos. A BBC szerint mindkét jelölt a bizonytalan szavazókat próbálja megnyerni. Az utolsó televíziós vita szerdán lesz Arizonában.