Az EP-képviselők megbuktatnák az új biztosokat

2004.10.10. 17:32

Az Európai Parlament képviselői élesen bírálták a november elején kezdő új Európai Bizottság biztosjelöltjeit. A jelöltek parlamenti meghallgatása után a néppárti frakció vezetője közölte: "A jegyek egyestől mínusz négyesig, ha nem mínusz hatosig terjednek". Kovács László magyar jelöltet a jobboldali képviselők azzal vádolták, hogy egyáltalán nem ért területéhez, az energiapolitikához.

Az Európa Parlament (EP) képviselői fenntartásokat táplálnak a munkáját a tervek szerint november elsején megkezdő új Európai Bizottság több biztosjelöltjével szemben, miután azok nem nyújtottak meggyőző teljesítményt parlamenti meghallgatásukon. "A jegyek egyestől mínusz négyesig, ha nem mínusz hatosig terjednek" - összegezte Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője a biztosjelöltek hétfőn véget érő meghallgatásának eddigi tapasztalatait. - Ez az iskolában bukást jelentene - fűzte hozzá a képviselőcsoport első embere.

A 24 tagú bizottság leendő tagjainak a kinevezéséről születendő döntés azonban természetesen nem ilyen egyszerű. Igaz ugyan, hogy ha az EP október 27-én nem adja áldását a testület megalakulására, akkor a bizottság nem kezdheti meg működését, a képviselők azonban nem blokkolhatják az egyes jelöltek kinevezését, csak a teljes testületét. Ezt az eshetőséget azonban egyetlen EP-képviselő sem veszi komolyan számításba. "Szűk a mozgásterünk" - ismerte el az egyik osztrák szociáldemokrata párti képviselő. E szűk mozgástér azonban elegendő lehet arra, hogy az EP kieszközöljön néhány személycserét. Még ez sem lesz azonban könnyű, hiszen az egyes képviselőcsoportok más más jelölt kinevezését ellenzik.

Elsősorban a baloldal, a zöldek és néhány liberális EP-képviselő van ellene annak, hogy az olasz Rocco Buttiglione vegye át a bizottság igazságügyi biztosi posztját. Az 56 éves hívő katolikus jogászprofesszor meghallgatásán ugyanis azt mondta, hogy a homoszexualitás betegség, a családon belüli viszonyokkal kapcsolatban pedig őskonzervatív nézeteket hangoztatott. Aligha várható egy ilyen embertől "haladó kezdeményezés" - mondta Monica Frassoni, az Európai Parlament zöldpárti képviselőcsoportjának egyik olasz tagja.

A zöldek és a baloldal helyteleníti a holland Neelie Kroes versenypolitikáért felelős biztossá kinevezését is. A 63 éves politikusnő ugyanis számos felügyelőbizottság tagja, s e minőségében szoros kapcsolat fűzi több nagyvállalathoz - köztük a francia Thales elektronikai céghez, a svéd Volvo autógyárhoz és a brit mmO2 mobilhálózat-szolgáltatóhoz. Az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős biztosának feladata egyebek mellett az, hogy figyelemmel kísérje vállalatok összeolvadását és a cégeknek nyújtott állami támogatásokat.

A konzervatív tábor a lett Ingrida Udre adóügyi biztossá kinevezését kifogásolja, aki hazájában törvénytelen pártadományok körül kipattant botrányba keveredett. A jobboldali képviselőcsoport bizonyos körei tiltakoznak Kovács László energiaügyi biztossá és a görög Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi ügyekért felelős biztossá történő kinevezése ellen is. Szakértelmük hiánya "egyszerűen elfogadhatatlan mértékű" - fogalmazta meg sokak véleményét a zöldpárti Frassoni.

Az EP frakciói egyetértenek abban, hogy egyes jelöltek sorsáról egyeztetésekre van szükség José Manuel Durao Barroso leendő bizottsági elnökkel. "Barrosónak elődjéhez, Romano Prodihoz hasonlóan biztosítania kell bennünket (EP-képviselőket) arról, hogy intézkedik egy-egy biztosjelölt visszalépéséről, ha a parlament ilyen követeléssel lép föl" - jelentette ki Hans-Gert Pöttering. A szocialista képviselőcsoport vezetője arra figyelmeztette a jelöltjei mellett makacsul kitartó leendő bizottsági elnököt: számoljon azzal, hogy a "parlament levonja a megfelelő következtetést". A zöld Frassoni szerint azonban az EP-frakciók közötti ellentétek ismeretében az ehhez hasonló fenyegetőzés aligha vehető komolyan. Először nagy a felháborodás, "a bizottságot végül mégis megszavazzák" - jósolta az olasz európai parlamenti képviselőnő.

KAPCSOLÓDÓ CIKK