Biztonsági szakértők bírálják az USA külpolitikáját

2004.10.13. 7:14

Nyílt levélben bírálja George Bush amerikai elnök külpolitikáját 650 amerikai és más országbeli külpolitikai szakértő, és irányváltást sürget az afganisztáni és iraki kudarcsorozat után. A biztonságpolitikai szakemberek nem támogatják egyik elnökjelöltet sem a másik ellenében.

A Biztonságpolitikai Tudósok a Józan Külpolitikáért kedden közzétett levelükben úgy ítélik meg, hogy a minden mást háttérbe szorító iraki háború eltorzította a vitát a helyes kül-, és biztonságpolitikáról. A levélírók szerint az iraki a legostobább háború a vietnami háború óta, hátráltatja a szélsőséges iszlám terroristák elleni harcot. Washingtonban a levél szerint ma nagyobb súlya van a spekulációnak a tényeknél, a mítoszoknak a józan mérlegelésnél, és ez a politika  ártott az amerikai érdekeknek.

Stuart J. Kaufman, a Delaware Egyetem politikatudományi professzora a levél közzétételekor közölte, hogy az aláírók nem támogatják egyik elnökjelöltet sem a másik ellenében, de valamennyien úgy látják, hogy a mostani amerikai külpolitika nem működik.

A szakértők szerint helyes volt a döntés az al-Kaida táborainak felszámolásáról, a kormány azonban nem küldött elegendő katonát Afganisztánba az al-Kaida terrorszervezet ellen, az iraki háború elvonta az ottani feladatokra szükséges pénzt és embert. Irán sokkal inkább támogatta és támogatja ma is a terrorizmust, Észak-Korea és Pakisztán esetében pedig sokkal nagyobb volt a kockázata annak, hogy atomfegyvereket játszik át terroristák kezére.

A tudósok azt is felróják, hogy a washingtoni kormány nem küldött elegendő számú katonát Irakba, az iraki hadsereg szélnek eresztésével biztonsági űrt teremtett, és rendkívül gyengén tervezte meg az újjáépítést. Az amerikaiak iraki tevékenysége növelte az al-Kaida népszerűségét néhány országban, és így közvetve hozzájárult ahhoz, hogy a terrorhálózat újoncokkal töltse fel sorait.

"Több mint ezer amerikait, valamint irakiak ezreit ölték már meg, és ha az ország  polgárháborúba süllyed, a lakosságnak még rosszabb lesz a dolga, mint Szaddám Huszein iraki elnök alatt volt"   -  áll  a levélben. A szakértők szerint a kormány a gondok és kockázatok nagy részével tisztában volt, de elbagatellizálta, eltitkolta vagy eltorzította azokat.

A levél első változatát Stuart Kaufman írta meg három héttel ezelőtt, majd elküldte liberális és konzervatív nézeteket valló kollegáinak, akik maguk is további szakértőket vontak be a kezdeményezésbe. Bill Clinton elnöksége alatt Kaufman igazgatói tisztséget töltött be a nemzetbiztonsági tanácsban. Az aláírók többnyire egyetemi oktatók, kutatók.  Jó néhányan közülük a nemzetbiztonsági tanácsban, a külügyminisztériumban vagy a Pentagonban dolgoztak korábban szakértőként.  Külföldi - köztük brit, holland, svéd - szakértők is aláírták a levelet.