Még nem dőlt el, hogy sztrájkol-e a Heim Pál Gyermekkórház pénteken

2004.10.13. 18:49

Még mindig nem dőlt el, hogy sztrájkba lépnek e pénteken a Heim Pál gyermekkórház dolgozói. A sztrájkbizottság elnöke szerint lehet, hogy a dolgozók inkább levélben hívják fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök figyelmét az egészségügy helyzetére.

Még nincs végleges döntés arról, hogy a budapesti Heim Pál Gyermekkórház csatlakozik-e Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) által meghirdetett országos figyelmeztető sztrájkhoz pénteken - közölte az intézmény sztrájkbizottságának elnöke szerdán.

Láposi Árpád elmondta: szerda délelőtt egyeztetést tartottak a kórházvezetéssel. Megállapodtak abban, hogy közösen levelet írnak Gyurcsány  Ferenc miniszterelnöknek és Szili Katalin házelnöknek, és ebben felhívják a figyelmüket arra, hogy az egészségügy óriási problémái nem fognak megoldódni kormányzati beavatkozás nélkül.

A sztrájkbizottsági elnök annak a véleményének adott hangot, hogy a levéllel nagyobb figyelmet tudnak elérni, mint a sztrájkkal, ezért ha annak végleges szövegében a kórházvezetéssel meg tudnak egyezni, illetve azt az intézmény dolgozói is aláírják, akkor október 15-én nem lesz sztrájk a Heim Pál Gyermekkórházban.

Hozzátette: az már biztos, hogy október 18-án hétfőn, amely az EDDSZ által meghirdetett sztrájkhullám harmadik időpontja lesz, a budapesti kórházban nem tartanak munkabeszüntetést.

Amennyiben a kormányzat nem reagál a levélre, akkor október 26-án a gyermekkórház dolgozói is csatlakoznak az országos sztrájkhoz - hangsúlyozta.

Láposi Árpád azt mondta, hogy a kórházvezetéssel közös kezdeményezés jó lehetőség a belső viszonyok rendezésére, hogy "kihúzzuk a méregfogat". Álláspontja szerint a kórházigazgató visszaélt a jogállamisággal, amikor a munkaügyi bírósághoz fordult annak megállapítását kérve, hogy jogellenes volt-e az intézmény sztrájkbizottságának múlt heti sztrájkfelhívása. Mint hozzátette, a bíróság keddi döntése szerint a sztrájkkezdeményezés legális volt.

A Heim Pál Gyermekkórház dolgozói a múlt csütörtöki országos   munkabeszüntetésben azért nem vettek részt, mert attól tartottak, ha a bíróság nem az ő javukra dönt, akkor veszélybe kerülhet azoknak az állása, akik demonstrálnak - fűzte hozzá.

Smrcz Ervin főigazgató elmondta: támogatja a közös levélről szóló kezdeményezést, mivel a sztrájkkövetelésekkel maga is egyetért annak ellenére, hogy az érdekérvényesítésnek ezt az eszközét nem tartja jónak. Közölte: nem számított arra, hogy a munkaügyi bíróság legálisnak tartja a sztrájkfelhívást, a döntést nem teljesen tartja megalapozottnak.

Továbbra is fenntartja azon véleményét, hogy a sztrájk bejelentése előtt nem történt meg a törvény által előírt egyeztetés a felek közt. Szerinte a bíróság nem adott választ azon felvetésére, hogy az intenzív osztály dolgozóinak sztrájkja veszélyeztetheti a betegeket. A bíróság szerint ez olyan kérdés, amelyben a munkabeszüntetés előtt, a minimumfeltételekről szóló egyeztetésen kell megállapodnia a vezetésnek a sztrájkbizottsággal - fűzte hozzá a főigazgató.

KAPCSOLÓDÓ CIKK