A kambodzsai tróntanács csütörtökön megnevezte a hatalmáról lemondott Szihanuk király utódját. Az egyre romló egészségi állapotú idős királyt egyik fiatalabb fia, a balett-táncosnak tanult, majd kulturális nagykövetként tevékenykedő Szihanomi követheti a trónon. Az idős király az alkotmányos monarchia stabilitásának megőrzését várja fiától, míg a királyi család egyik nagy politikai riválisa, Hun Szen miniszterelnök egy könnyebben befolyásolható uralkodót lát a táncművész-hajlamokkal megáldott új királyban.

Csütörtökön úgy döntött a kilenctagú kambodzsai tróntanács, hogy a koronájától egészségügyi okok miatt megváló Szihanuk király egyik kevésbé ismert fia, Norodom Szihanomi legyen az új uralkodó. A fiú mind a király, mind a nagy hatalmú miniszterelnök, Hun Szen támogatását bírja, többnyire más-más okokból.

A több mint fél évszázada uralkodó Szihanuk király a múlt héten jelentette be lemondását, amellyel népének komoly meglepetést, országának pedig alkotmányos válságot okozott. Kambodzsában ugyanis eddig nem szabályozták törvényileg azt a helyzetet, ami a király lemondásával állt elő. A kambodzsai parlament az elmúlt napokban rohammunkában fogadta el azokat a törvénymódosításokat, amelyek lehetővé tették, hogy összeüljön és új uralkodót válasszon a tróntanács.

A távozó király másik fia, Norodom Ranaridd herceg, a kambodzsai nemzetgyűlés elnöke közölte: "Ez egy új lap a királyság történetében... Ma délutántól fogva az ország új királya Norodom Szihamoni lesz."

A király lemondási szándéka miatt komoly aggodalom lett úrrá Kambodzsában. Mind a politikusok, mind a - királyra nagy tisztelettel tekintő, őt már-már istenként imádó - közvélemény attól tartott, hogy válságba sodródik az ország, Ranaridd herceg még személyesen fel is kereste Kínában gyógykezelésen részt vevő édesapját, hogy maradásra bírja. Az idős uralkodó azonban kitartott elhatározása mellett.

Nem volt azonban sokáig kérdés, hogy ki kövesse őt a trónon, jóllehet jelöktekben nem lett volna hiány, mivel a kambodzsai alkotmányos monarchiában az utolsó három király bármelyik leszármazottja örökölheti a trónt.

Ranaridd herceget - aki maga azt mondja, nem kíván király lenni - feltehetően nem is támogatta volna Hun Szen miniszterelnök, akivel régi politikai riválisok, és aki az idős királlyal sem ápol különösebben szívélyes kapcsolatot ugyancsak politikai okokból. A kilencvenes években szó szerint vérre menő, puccsokkal és politikai leszámolásokkal tarkított hatalmi harc folyt a mostani miniszterelnök és a királyi család tagjai között.

Új királynak mind a távozó uralkodó, mind a politikai vezetés olyan embert keresett, aki nem folyt bele a kaotikus belpolitikai harcokba és így alkalmas az évek során egyre inkább szimbolikus jelentőségűvé váló, de a közvélemény körében igen nagyra értékelt trón elfoglalására. 

A királyjelöltet Szihanuk egyik fiatalabb fiában, a valaha balett-táncosnak tanult, majd Kambodzsát az ENSZ kulturális szervezetében, az Unescóban képviselő Norodom Szihamoniban találták meg. Őt már 2002-ben úgy emlegették, mint a trón leendő várományosát, jóllehet senki sem számított rá, hogy ilyen körülmények között, az uralkodó lemondásával kerüljön trónra. Szihanuk király azonban feltehetően így akarta elkerülni, hogy egyre közeledő halálával újra politikai káosz uralkodjon el az amúgy is szegény és sokat szenvedett országon. A miniszterelnök pedig - elemzők szerint - egy a határozott és aktív idős királynál jóval könnyebben befolyásolható uralkodót lát a művészi hajlamú Szihamoniban, aki azonban még okozhat meglepetéseket - az őt személyesen ismerő nyugati diplomaták beszámolói szerint.

Táncos, kulturális nagykövet, király

Fotó: EPA
Norodom Szihanomi

Szihamoni Kambodzsa francia uralomtól való függetlenné válásának évében - 1953-ban - született Szihanuk királynak és hatodik feleségének legidősebb fiaként. Tanulmányait Csehszlovákiában folytatta, előbb a Prágai Főiskolán, majd a Nemzeti Konzervatóriumban, ahol zenét és táncot tanult. 1975-ben Észak-Koreában tanul filmművészetet, majd a vörös khmerek hatalomátvételekor - még ebben az évben - gyorsan hazatért.

A vörös khmerek több mint egymillió ember halálát okozó négyéves rémuralmát házi őrizetben tölti az uralkodó család többi tagjához hasonlóan. Pot Pot uralmának megdöntése után visszatért klasszikustánc-tanulmányaihoz ezúttal Párizsban, majd 1992-től lesz Unesco-nagykövet. Ezt a posztot egészen 2004 elejéig betölti, ekkor azonban Pekingbe utazik, hogy ott kezelt betegeskedő apja közelében legyen. A királyjelölt és édesapja jövő szerdán tér haza Kambodzsába, és várhatóan még ebben a hónapban megkoronázzák.