Ciprus is késleltetheti Törökország EU-csatlakozását

2004.10.15. 1:37

Törökországnak úgy kell bánnia Ciprussal, mint a többi EU-tagállammal, ha azt akarja, hogy az Európai Unió megkezdje vele a csatlakozási tárgyalásokat - fejtette ki csütörtökön Tászosz Papadopulosz, a szigetország elnöke.

Törökország nem ismeri el Ciprust, a sziget északi részét pedig 1974 óta megszállva tartja, ahol kikiáltották a ciprusi török köztársaságot, amelyet viszont csak Ankara ismer el. Az EU decemberi csúcsértekezletén dönt arról, hogy megkezdik-e Törökországgal a csatlakozási tárgyalásokat.

Papadopulosz újságíróknak nyilatkozva leszögezte: Nicosia elvileg nem ellenzi ezt, feltéve ha Törökország teljesíti mindazokat a kötelezettségeit Ciprus esetében, amelyeket a többi tagállammal szemben is be kell tartania. A ciprusi államfő nem kívánta felsorolni azt a kívánságlistát, amelyet a nicosiai kormány a maga részéről támaszt a törökországi csatlakozási tárgyalássorozat megindításának feltételéül.

Ciprus május 1-jén vált az EU tagjává. Brüsszel felajánlotta, hogy a tagságot az egész szigetre kiterjeszti, ha a két országrészben párhuzamosan rendezett népszavazáson az állampolgárok elfogadják az ENSZ újraegyesítési tervét. Mivel azonban a földközi-tengeri sziget déli, görögök lakta területén a szavazók túlnyomó többsége nemmel szavazott, az európai integrációs szervezet csak a nemzetközileg elismert ciprusi görög államalakulatot fogadta be a 2004-es bővítés során.

KAPCSOLÓDÓ CIKK