Megkezdte erőinek átcsoportosítását pénteken az izraeli hadsereg a Gázai övezet északi részén. A csapatok visszavonását az Egyesült Államok mellett az izraeli hadvezetés tagjai is szorgalmazták.

A csapatmozgások a humanitárius helyzet enyhítését célozzák  a ramadán muzulmán böjti hónap kezdetén -közölték katonai források. Szemtanúk és az izraeli televízió beszámoltak róla, hogy Dzsabalíja menekülttábor térségének több körzetéből kivonták a harckocsikat és a szárazföldi erőket.

Az izraeli rádió bejelentette, hogy Ariel Saron miniszterelnök zöld utat adott a Gázai övezet északi részén szeptember végén indított katonai akcióban részt vevő csapatok azonnali átcsoportosításának.

Katonai források szerint a csapatok távolabbról továbbra is megfigyelés alatt tartják majd a térséget, hogy válaszolni tudjanak az esetleges palesztin rakétatámadásokra. Zeév Boim izraeli védelmi miniszter-helyettes korábban a nap folyamán megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a hadsereg visszavonja egységeit a Dzsabalíja palesztin menekülttáborból, ahol a legsúlyosabb harcok folytak. Ez azonban nem jelenti a hadművelet teljes leállítását.

Az izraeli hadsereg szeptember 28-án vonult be a Gázai övezet északi részébe, miután ebből a térségből több házi készítésű rakétát lőttek ki a palesztinok a határ közelében fekvő izraeli településékre. Egy Kasszám rakéta becsapódása két izraeli kisgyereket ölt meg Szderót városban.

Az izraeli páncélosok, harci helikopterek a több mint két hete tartó akció során közel 130 palesztint öltek meg.