Túlélte a bizalmi szavazást a lengyel kormányfő

2004.10.15. 13:02

A lengyel parlament péntek este bizalmat szavazott Marek Belka miniszterelnöknek. Noha saját pártjának képviselői is azzal fenyegették, hogy ellene szavaznak, végül tizennéggel szavazattal újra elnyerte a többség bizalmát. A második bizalmi szavazást túlélt Belka  így időt nyert arra, hogy 2005-ig ledolgozza a z államháztartási hiányt. A szavazással lehetségessé vált az, hogy Lengyelország még az évtizedben csatlakozzon az euró-övezethez.  Belkával együtt két miniszterének is bizalmat szavazott a szejm, lengyel parlament.

Fotó: EPA
Javított a megítélésen és a gazdaságon - ez vajon elég lesz?

Bizalmat szavazott a szejm Marek Belka miniszterelnöknek. Belka ellen négy hónapon belül ez volt a második bizalmi szavazás. Félő volt, hogy Belka vesztét saját pártjának képviselői okozzák majd. Végül 234-218 arányban, tartózkodás nélkül győztek azok a képviselők akik továbbra is támogatják a miniszterelnököt.

 

"Valószínűnek tartottam hogy megkapom a szavazatokat, de persze lehetetlen teljesen biztosnak lenni a dologban" - nyilatkozta a szavazás után Belka a lengyel TVN24 hírtelevíziónak. "Tudom, hogy nagy szükségem van erre a támogatásra ahhoz, hogy elvégezzem a munkámat, például, hogy elfogadtassam a költségvetést." - értékelte a szavazást Belka.

 

A megszavazott bizalom birtokában Belka lehetőséget kapott arra, hogy lefaraghassa az államháztartási hiányt, és elfogadtassa a költségvetést. Azzal, hogy a szejm bizalmat szavazott a miniszterelnöknek, lehetségesnek tűnik, hogy Lengyelország még ebben az évtizedben csatlakozzon az euró-övezethez.

 

Belka mellett a szejm két miniszteréről is szavazott. Wlodzimierz Cimoszewicz külügyminiszter, és Marek Balicki egészségügy-miniszter szoros eredménnyel bár, de megkapták a munkájuk folytatásához szükséges bizalmi szavazatokat.

 

A szavazás előtt vezető ellenzéki párt, a liberális Polgári Platform frakcióvezetője, Jan Rokita egy tisztázatlan nemzetbiztonsági ügyre hivatkozva javaslatot nyújtott be a bizalmi szavazás elhalasztására, de nem járt sikerrel. A következő parlamenti választásokat a tervek szerint jövő májusban rendezik meg Lengyelországban.

Belka nyár óta bizonyított

Marek Belka lengyel miniszterelnök korábban azt nyilatkozta bizalmat kell, hogy szavazzon pénteken a szejm, különben nem lesz ideje, hogy bevezesse a jövő évi költségvetési szigorításokat és felkészítse az országot az euró még ebben az évtizedben történő bevezetésére. A kormányfő erről a kabinetje sorsáról döntő bizalmatlansági szavazás előtt beszélt a lengyel parlamentben. Belka szóba hozta Irakot is, közölte: fokozatosan csökkentik a lengyel csapatok létszámát az arab országban.

Belka négy hónapja fennálló kormánya ellen ez már a második bizalmatlansági szavazás. A kormányfő a mostani szavazás lebonyolításába még a júniusi hasonló szavazáskor egyezett bele, cserébe azért, hogy akkor támogatták a képviselők. Ha most elbukik, Aleksander Kwasniewski államfőnek új választásokat kell kiírnia.

Lengyelországban tavasszal, az ország unióhoz való csatlakozásával kezdődött a kormányválság. Belka elődje, az igencsak megcsappant népszerűségű Leszek Miller május elsején, az EU-csatlakozás után ugyanis lemondott tisztjéről. Ezt követően Belka lett a miniszterelnök, de a szejm május 14-én nem szavazott bizalmat neki és kormányának. Kwasniewski államfő azonban újra csak Belkát elölte ki kormányfőnek, akit végül júniusban, a fent említett alku eredményeképp elfogadott a parlament.

Belka szerint "ez a kormány bebizonyította, hogy egyenként el lehet érni céljainkat, és a gazdaságban is látható javulás". Belkának a nyári válságot követően sikerült megkétszereznie a kormány támogatását, amely 10 százalék alá esett a lengyelek körében Leszek Miller vezetése alatt. Az áprilisban - Miller kormányzásának utolsó hónapjában - készült felmérések alig 8 százalékos népszerűséget mutattak, míg egy októberi közvélemény-kutatás szerint 19 százalékra emelkedett a kormány megítélése. A gazdasági javulás is látható: a zloty árfolyama 7,5 százalékkal emelkedett a dollárhoz képest a júniusi bizalmatlansági szavazás óta, és a varsói tőzsdén is emelkedés volt tapasztalható.

Ez és a javuló népszerűség talán segíthet Belkának és kabinetjének túlélni a pénteki szavazást. Elképzelhető, hogy a koalíció pártjai és a kisebb parlamenti pártok képviselői mellette szavaznak majd, mivel attól tartanak, hogy ha elbukik, és hamar kel kiírni új választásokat, akkor képviselői helyeket veszíthetnek - írja a Bloomberg egy lengyel bank vezető közgazdászára hivatkozva.

Ellenzéki támogatók, kormánypárti ellenzők

A szavazás előtti utolsó hírek szerint a 460 tagú lengyel törvényhozásban - amely egyszerű többséggel dönt arról, bizalmat szavaznak-e Belkáéknak - 216 pozitív voksra bizton számíthatott a kormányfő. Még a kormánykoalícióval korábban szakító és ellenzékbe vonuló Szociáldemokrata Párt 33 képviselője is bizalmáról biztosította a miniszterelnököt. Belka számíthatott rajtuk kívül a kisebb koalíciós párt, a Dolgozók Szövetsége voksaira, illetve a Demokrata Néppárt és több kisebb párt frakciójának szavazataira is. Meg kellett azonban győznie még a 24 független képviselőt is, hogy ne szavazzák le és kitölthesse a jövő májusig tartó kormányzati ciklust.

Érdekes módon saját kormányzó pártja fenyegette Belkát. A Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) délkeleti csoportjának vezetője, Krzysztof Martens szerint ő és nyolc régióbeli képviselőtársa valószínűleg nemmel szavaz majd, mivel a miniszterelnök "megalázta" a pártot, és nem vette komolyan annak véleményét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK