A vasárnap reggel kezdődött szavazáson a parlament alsóházának összetétele mellett arról is döntenek a fehéroroszok, hogy akár élethosszig újraválasztható legyen Alekszandr Lukasenko jelenlegi elnök, aki már 12 éve áll Fehéroroszország élén. Az Egyesült Államok "az emberi jogokkal és a demokráciával ellenkező komoly szabálytalanságokra" hívta fel a figyelmet.

Forrás: MTI

Parlamenti választások kezdődtek vasárnap reggel Fehéroroszországban, s ezzel egyidejűleg népszavazást tartanak arról, hogy 2006-ban harmadszor is indulhasson-e az elnöki posztért a jelenleg második időszakát töltő Alekszandr Lukasenko.

Mintegy hétmillió szavazó járulhat az urnák elé, hogy újjáválassza a 110 fős parlamentet - amelyben jelenleg csak maroknyi ellenzéki képviselő van -, és döntsön Lukasenko harmadik államfői mandátumának lehetőségéről. A jelenlegi alkotmány csak két elnöki időszakot engedélyez, most azonban megszavazhatják, hogy Lukasenko annyiszor induljon az elnöki posztért, ahányszor csak akar.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok erős kételyeit hangoztatja a vasárnapi választások tisztaságát illetően, és arra figyelmeztet, hogy a már így is elszigetelt kelet-európai ország még inkább elidegenedhet európai szomszédaitól. Lukasenko szerint kormányzása alatt Belorusszia jelentősen fejlődött, ellenfelei azért nem ismerik ezt el, mert a külföld kémei. A választási csalás vádját azzal utasította el, hogy beengedte a külföldi megfigyelőket és újságírókat Belorussziába, hogy "szabadon megfigyelhessék a szavazást, mi ugyanis nem rejtegetünk semmit" - mondta Lukasenko.

Az 50 éves Lukasenkó először korrupcióellenes jelszavakkal jutott hatalomra, de kormánya azóta lesújtott a másként gondolkodókra, folyamatosan zaklatja az ellenzéket és a független tájékoztatási eszközöket, s azt gyanítják róla, hogy szerepe volt négy ellenzéki személy eltűnésében.